KITZBUHEL/MARIBOR - De Finse Tanja Poutiainen heeft de eerste hoofdprijs in het skiseizoen binnengehaald. Ze veroverde zondag in Maribor de wereldbeker slalom. Daarvoor volstond haar derde plaats achter winnares Anja Paerson, die vorig jaar die wereldbekerstrijd in haar voordeel besliste. Voor Paerson was het de eerste slalomzege van het seizoen en kort voor de start van de wereldkampioenschappen een teken dat de Zweedse weer in vorm begint te komen.

In Kitzbühel, waar de Super-G en afdaling werden afgelast wegens de forse sneeuwval, bezorgde Manfred Pranger zichzelf een primeur door zijn eerste wereldbekerzege te behalen. Dat deed de Oostenrijker op de slalom, twee dagen voor zijn 27e verjaardag. De Nederlander Rogier Oosterbaan haalde in de eerste run de finish niet.

Dolblij

Pranger was dolblij met de zege. "Al sinds mijn kinderjaren droom ik van het winnen van een wereldbekerwedstrijd in Kitzbühel. Het was een geweldig gevoel om het nationale volkslied voor mij te horen", zei de Oostenrijker, die zijn landgenoot Mario Matt en de Kroaat Ivica Kostelic achter zich liet.

Voor Matt was het zijn beste resultaat sinds hij een schouder brak in 2001. "Ik won hier ooit mijn eerste wereldbekerslalom. Dan is dit een mooie terugkeer op het hoogste podium." Matt moet zich in Oostenrijk nog kwalificeren voor de WK.

Eindzege

Bij de vrouwen verzekerde Poutiainen zich in de voorlaatste slalomrace voor de wereldbeker van de eindzege. "Ik wilde graag een titel en die heb ik nu", zei de Finse. De nummer vier uit het slalomklassement van vorig jaar heeft op die discipline enorme vooruitgang geboekt. Ze won dit seizoen drie wedstrijden.

Voor winnares Paerson was het de eerste zege op de slalom dit jaar. De Zweedse komt langzaam weer in vorm. "Het is voor mij een frustrerend seizoen tot nu toe", zei Paerson na haar vijfde zege in Maribor.

Zaterdag liet de Sloveense Tina Maze het thuispubliek juichen tijdens de reuzenslalom. Maze won op de thuispiste, elf jaar nadat Urska Hrovat voor eigen publiek een zege had geboekt, toen op de slalom.

Derde zege

Een verrassing was de overwinning van Maze niet. Het was al haar derde zege op het onderdeel in het lopende seizoen. In de totaalstand van de reuzenslalom staat ze nu derde achter de Finse Poutiainen, slechts zevende in Maribor, en de Zweedse Paerson, die net buiten de podiumplaatsen bleef.

Maze was zowel in de eerste als in de tweede manche de snelste. "Ik ben buiten adem, maar het is zo mooi om eerste te worden op mijn eigen piste", zei ze na afloop. Met haar tijd van 2.16,36 was ze ruim tweetiende van een seconde sneller dan de Italiaanse Putzer. De Duitse Ertl moest een kleine seconde toegeven maar eindigde daarmee wel voor het eerst sinds vijftien maanden weer op het podium bij een reuzenslalom.