UTRECHT - In de traditioneel lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht heeft Ajax zondagmiddag ondubbelzinnig aangetoond dat de ploeg de negatieve spiraal van voor de winterstop definitief heeft doorbroken. Met een overtuigende 2-0 overwinning verhoogde het elftal van Ronald Koeman al bij de seizoenshervatting de druk op de nummer twee AZ, dat nog slechts drie punten voor staat op de Amsterdammers.

Liefst zes seizoenen op rij wist Ajax in de competitie niet te winnen in Utrecht; de laatste vijf duels werden zelfs verloren. "Ik ben blij dat we die traditie hebben doorbroken", zei Koeman na afloop. "We hebben een teken gegeven dat we de competitie goed zijn begonnen. We weten dat we in het vervolg van het seizoen afhankelijk zijn van resultaten van anderen. Maar door deze overwinning zullen ze wel weer rekening met ons houden."

Goede indruk

Koeman was na de wedstrijd erg te spreken over zijn elftal. Vooral de Griekse aanwinst Charisteas, die in de winterstop werd gehaald als vervanger van Ibrahimovic, maakte een goede indruk op de oefenmeester: "Hij speelde goed", aldus Koeman.

"Charisteas was balvast en bewoog op de juiste momenten. Zeker toen Sneijder en Van der Vaart in de tweede helft iets verder naar voren gingen spelen om hem te ondersteunen, kwam hij goed uit de verf. Hij is een prima teamspeler die in staat is om anderen beter te laten functioneren."

Babel

Met de komst van de Griek heeft Koeman plots de keuze uit twee spitsen voor de positie centraal in de aanval. De 18-jarige Babel maakte vlak voor de winterstop zijn opwachting in het eerste elftal van de Amsterdammers en maakte direct indruk. Nu Charisteas is aangetrokken, moet hij genoegen nemen met een plaats op de reservebank. Het is de vraag hoelang die situatie blijft duren. Babel verving na een uur de tegenvallende Mitea en was op slag de beste Ajacied.

Koeman: "Hij viel heel goed in. Maar gelukkig is hij geen spits die alleen centraal voorin kan spelen. Babel kan ook op de linker- en rechterkant uit de voeten. De tijd dat buitenspelers met de kalk aan de schoenen aan de zijlijn bleven kleven, is voorbij. Hij is nog niet zo ver als Charisteas, maar hij kan wel op dat niveau komen. Voorlopig is de situatie zo dat hij van de bank zal komen, of we moeten de keus maken om hem vanaf links te laten komen. Dat zullen we de komende tijd bekijken."

Kracht

Babel maakte in elk geval indruk door in de laatste minuut van de officiële speeltijd de 2-0 te maken. Hij omspeelde op kracht en techniek zijn tegenstander en schoot knap binnen. Het eerste doelpunt in De Galgenwaard werd gemaakt door ras-Utrechter Sneijder, die aan prima aanval vanaf de linkerkant (voorzet Charisteas) doeltreffend afrondde. "Eigenlijk hadden we het duel al eerder moeten benutten. De Jong had daarvoor al de kans gekregen", aldus Koeman.

Utrecht-trainer Foeke Booij was het met zijn collega eens. "We speelden in de eerste helft goed, zeker in de fase vlak voor rust. Op basis van het spel na de pauze heeft Ajax hier verdiend gewonnen. Het is soms moeilijk om te zeggen, maar het is nu eenmaal zo. We hebben de traditie zes jaar in stand kunnen houden, maar het moet er een keer van komen dat je daarmee breekt. We hebben ervoor geknokt, maar helaas was dat vandaag niet genoeg."