SALT LAKE CITY - Erben Wennemars is de wereldtitelstrijd schaatsen in Salt Lake City overtuigend begonnen. De Zwollenaar werd vierde op de 500 meter, in een persoonlijk record van 34,75. Op de 1000 meter haalde hij dezelfde klassering. In het klassement staat alleen Jeremy Wotherspoon hoger.

Vlekkeloos verliep de eerste 500 meter van de wereldkampioen desondanks niet, in een rechtstreekse confrontatie met zijn voornaamste uitdager Jeremy Wotherspoon. In de tweede bocht stapte hij op een blokje. "Ik dacht: Daar ga ik, maar ik bleef op de been. Het was een solide race, geen super race. Maar ik ben er zeer tevreden over."

Risico's

Wennemars wilde het toernooi "zonder overdreven" risico's beginnen. De favoriet, vorige week bij de wereldbeker in Calgary goed voor drie afstandszeges, zorgde er voor in de slotrit van de openingsafstand in de buurt van Wotherspoon te blijven. Aan de finish bleef de Canadees hem slechts fractioneel voor.

"Ik wist", zei Wennemars, "dat ik een pr moest rijden om kans op de titel te blijven houden. Daarin ben ik geslaagd en dat geeft een zeer goed gevoel." De rijder van de Postcode Loterij behoorde tot de negen (!) deelnemers die op de 500 meter onder de 35 seconden bleven. Dat gebeurde, op één dag, nooit eerder.

Van Velde

Wotherspoon eindigde net voor Wennemars. De Chinees Fengtong Yu (34,59) won, voor de Rus Dimitri Lobkov. Gerard van Velde, Nederlands recordhouder op de afstand, eindigde als elfde, Jan Bos werd veertiende, Jacques de Koning twintigste.

De kilometer werd verrassend gewonnen door Jan Bos. De wereldkampioen van 1998 finishte in 1.08,00. Wennemars startte kort na de val van Gerard van Velde, die de wedstrijd minutenlang ophield. De olympisch kampioen verloor in de slotronde de controle en stuiterde de kussens in.

Bloedend achterhoofd

Van Velde belandde met zijn achterhoofd op de harde ondergrond, net naast het ijs. Op tv-beelden was te zien dat de TVM-schaatser met een bloedend achterhoofd op een brancard werd gelegd.

Van Velde, die bij bewustzijn bleef, werd naar een ziekenhuis gebracht. Hier werd zijn hoofdwond gehecht. Uit eerste onderzoek is gebleken dat de verwonding niet ernstig is en dat de schaatser verder geen letsel heeft opgelopen.