ZEIST - Scheidsrechters van wedstrijden in het betaalde voetbal hanteren al komend weekeinde een lijst met verboden spreekkoren. De kwetsende, beledigende, bedreigende of discrminerende teksten zijn verzameld door een speciale adviescommissie waarin onder meer arbiters, oud-coaches, juristen en vertegenwoordigers van spelers zitting hebben. Het bestuur betaald voetbal heeft de lijst overgenomen.

Niet toelaatbaar zijn alle verwijzingen naar hoeren, ziekten en geslachtsdelen. De lijst is uitgebreid met kwetsende verwijzingen naar ras, geloof of bevolkingsgroep. Oerwoudgeluiden, schapengeblaat, gesis, vuurwerkgeluiden en termen als hamas en geitenneuker zijn dus verboden.

Andere spreekkoren als bovengenoemd kunnen ook reden zijn voor het stilleggen van een wedstrijd. De KNVB had in september al nieuwe richtlijnen over spreekkoren opgesteld. Die waren al door de landelijke overheid overgenomen. Toch bleef er volgens de voetbalbond behoefte aan verdere duidelijkheid.

"Er is dus geen sprake van een nieuw beleid. Met deze lijst, die overigens geen limiet kent, wordt tegemoet gekomen aan de gevraagde duidelijkheid", aldus een woordvoerder van de KNVB.