ALKMAAR - De afscheidstournee van Co Adriaanse als trainer van AZ heeft al in de eerste wedstrijd na de winterstop wat van zijn glans verloren. Bij de hervatting van de competitie tegen NEC werd direct puntenverlies geleden. De koploper van de eredivisie kwam in de thuiswedstrijd tegen de Nijmegenaren niet verder dan 1-1.

Voor AZ was een goede opening van de tweede seizoenshelft van groot belang. De Alkmaarder club afficheert zich de laatste weken in de media als een echte topclub en wil na de winterpauze in de titelrace een deuntje mee blijven blazen.

In het laatste jaar van succestrainer Adriaanse als trainer in Alkmaarse dienst moet tenminste Europees voetbal worden afgedwongen, maar ook het landskampioenschap is niet langer een verboden woord in Alkmaar.

Van Gaal

Het bijgestelde ambitieniveau van AZ, dat door het aantrekken van Louis van Gaal als opvolger van Adriaanse van het nodige toekomstperspectief is voorzien, leek de ploeg voor rust te verlammen.

De verrassende winterkampioen slaagde er tegen een zeer agressief spelend NEC niet in om de dwingende en attractieve speelstijl van de eerste seizoenshelft een passend vervolg te geven. Na 23 minuten kwamen de Nijmegenaren zelfs op voorsprong door een intikker van Niedzielan, nadat Denneboom op de paal had geschoten.

Knap

Nog voor de pauze herstelde AZ zich enigszins. In de 45e minuut vond Kromkamp aanvaller Perez, die de bal knap aannam en diagonaal achter doelman Gentenaar schoot, 1-1. In dezelfde minuut was Van Galen nog dichtbij de 2-1, maar hij zag zijn inzet gestuit door de keeper die na dit seizoen wil vertrekken bij NEC.

Na de pauze ontspon zich een zeer aantrekkelijk duel in de Alkmaarderhout. Zowel NEC als AZ speelde vol op de winst, waardoor het spel letterlijk op en neer golfde in het vervallen stadionnetje van de thuisploeg. NEC, onder leiding van de nieuwe oefenmeester Cees Lok, slaagde erin om de revelatie van de eerste seizoenshelft knap tegenstand te bieden. AZ had na de pauze weliswaar het beste van het spel, maar met enkele snelle uitbraken was het elftal van Lok soms erg gevaarlijk.

Bevrijdende doelpunt

De beste kansen waren in de tweede helft echter voor AZ. Elkhatabbi, Huysegems, Perez en Opdam slaagden er echter allen niet in om het bevrijdende doelpunt te maken. Door het gelijke spel staat AZ tenminste 24 uur alleen aan kop in de eredivisie, maar met het kampioenschap als nieuw doel zal elk puntenverlies in eigen huis vanaf heden als nederlaag worden ervaren.