HEERENVEEN - Moniek Kleinsman zou een eendagsvlieg zijn. Een rijdster die één keer boven zichzelf was uitgestegen, maar vervolgens die prestatie nooit meer kon evenaren. De schaatsster in kwestie had die geluiden ook opgevangen en stond daarom vastberaden aan de start van de skate-off: "Ik wilde laten zien dat ik 't weer kan."

Kleinsman slaagde in die opzet. De rijdster uit Bentelo, die vorige maand verrassend Nederlands allroundkampioene werd, plaatste zich met verve voor het WK allround in Moskou. Ze zegevierde zowel op de 1500 meter (in een persoonlijk record van 1.59,51) als 3000 meter en had zodoende een flinke voorsprong op haar concurrenten. "Nu kunnen mijn ouders ook naar Moskou", sprak Kleinsman opgelucht. "Dat vind ik hartstikke mooi voor ze."

Eendagsvlieg

De schaatsster van de Regio Top voelde zich beduidend sterker dan op het EK waar ze als zevende eindigde. "Om mij heen werd gesuggereerd dat ik een eendagsvlieg zou zijn. Nou, daarom wilde ik alleen maar extra mijn best doen om het tegendeel te bewijzen. Dat ik ook nog een persoonlijk record schaats, maakt 't alleen maar mooier."

Smit

Naast Kleinsman gaat ook Wieteke Cramer mee naar Moskou. De rijdster van de Postcode Loterij mag nu haar bronzen medaille van Hamar 'verdedigen'. Gretha Smit kon tijdens haar rentree nog niet imponeren. De geboren Rouveense is amper hersteld van een zware hersenschudding die ze opliep bij een valpartij.

"Gezien de omstandigheden ben ik best tevreden", zei Smit. "Ik concentreer me nu op de WB-wedstrijd in Baselga (volgende week, red.). Tijdens de WB-finales in Heerenveen wil ik weer goed schaatsen. Daar moet ik me namelijk plaatsen voor de WK afstanden."