HEERENVEEN - In schaatstempel Thialf stonden vrijdag drie schaatsers op het ijs die bijkans een moord zouden plegen om het laatste WK-ticket in bezit te krijgen. En uitgerekend de vierde geïnteresseerde, die een leuke trainingswedstrijd in Moskou wel zag zitten, plaatste zich voor de mondiale allroundkampioenschappen.

Zo kan de skate-off het best worden samengevat. Terwijl Tom Prinsen, Ralf van der Rijst en Rintje Ritsma in de catacomben van Thialf hun teleurstelling probeerden te verwerken, vertelde Bob de Jong - de gelukkige winnaar - doodleuk dat hij het WK als "een mooie trainingswedstrijd" zag.

Tegenstanders

"Met het oog op de Olympische Spelen is het goed om je tegenstanders weer eens te zien", sprak de lange-afstandenspecialist. "Zo'n jongen als Shani Davis toont zich alleen op de allroundkampioenschappen. Nou, het is mooi meegenomen dat ik hem eens aan het werk kan zien."

Met die opmerking strooide De Jong, die zich richt op de vijf en tien kilometer, onbedoeld nog wat extra zout in de wonden van zijn concurrenten. Prinsen, Van der Rijst en Ritsma hadden maar wat graag in Moskou aan de start gestaan. En niet alleen om te trainen.

'echte' allrounders

De Jong pakte op de 5000 meter voldoende winst om 'echte' allrounders als Prinsen, Ritsma en Van der Rijst voor te blijven. De rijder van Telfort klokte een tijd van 6.26,84 en was daarmee drie tellen sneller dan Jochem Uytdehaage (al zeker van deelname aan het WK): 6.29,92.

Die tweede plaats leverde Uytdehaage overigens wel een startbewijs voor de WB-wedstrijden in Baselga en Heerenveen op. Op de 1500 meter ging de zege naar Van der Rijst, die daardoor ook in Baselga en Heerenveen zijn opwachting mag maken.

De Jong is de vierde Nederlandse deelnemer aan het WK, dat op 5 en 6 februari in Moskou plaatsvindt. Eerder plaatsten Jochem Uytdehaage, Carl Verheijen en Sven Kramer zich al. Voormalig Europees kampioen Tuitert meldde zich af voor de skate-off wegens ziekte.