MONTREAL/ATHENE - Athene geldt als belangrijkste kandidaat de organisatie van de wereldkampioenschappen zwemmen van Montreal over te nemen. De wereldbond FINA heeft donderdag contact opgenomen met de Griekse zwembond. Montreal kreeg de organisatie niet rond wegens geldproblemen.

"We onderzoeken nu of we het op korte termijn voor elkaar kunnen krijgen", verklaarde woordvoerder Fotas Chitos van Griekse federatie. Voordeel is dat Athene zo vlak na de Olympische Spelen de complete infrastructuur beschikbaar heeft om een dergelijk groot toernooi te houden. De Griekse hoofdstad was al van plan zich kandidaat te stellen voor 2009.

Burgemeester Gerald Tremblay van Montreal liet tegenover dagblad Globe and Mail weten dat hij het besluit van de FINA nog altijd niet accepteert. Montreal en de zwembond hebben een contract afgesloten voor de organisatie, Tremblay wil dat die verbintenis wordt gerespecteerd.

Protest

De burgemeester van de Canadese stad protesteerde vanaf het moment dat de FINA de organisatie terugnam. "We zullen de financiële garanties geven, zodat het evenement gewoon in Montreal kan worden gehouden", zo blijft Tremblay hoopvol.

John Coates, voorzitter van het nationale olympisch comité, riep de FINA donderdag wel op de financiële eisen aan te passen. Volgens Coates is het voor de organisatoren moeilijk aan het evenement iets over te houden omdat een groot deel van de sponsorgelden en andere inkomsten moet worden afgestaan aan de internationale bond. "Het lijkt me duidelijk dat de FINA hier naar moet kijken, anders wordt het straks echt onmogelijk om een WK te organiseren."