PARIJS - Serena en Venus Williams grossierden donderdag op Roland Garros in afzwaaiers. Serena sloeg er tachtig tegen Jennifer Capriati, omgerekend twintig games. Venus produceerde veertig losse flodders tegen Clarisa Fernandez, toch altijd nog goed voor tien games.
Roland Garros

Desondanks bereikten beide zussen voor de eerste keer in hun loopbaan de finale in Parijs. Serena versloeg titelverdedigster Jennifer Capriati in een thriller van twee uur en een kwartier in drie sets, 3-6 7-6 6-2. Venus vloog in 56 minuten met 6-1 6-4 over de Argentijnse Clarisa Fernandez, met haar 87e plaats op de wereldranglijst de laagst geklaseerde speelster ooit die op Roland Garros doordrong tot de laatste vier.

US OPen 2001

Voor de tweede keer na de US Open 2001 wordt de finale van een grandslam een Sister Act. In New York behaalde Venus met 6-2 6-4 haar vierde grandslamzege. Serena staat voor de derde keer in een grandslamfinale na de US Open 1999 die ze won en de US Open 2001.

Bovendien voeren de Sisters Williams vanaf maandag de wereldranglijst aan. Venus staat 1, Serena 2. Precies zoals daddy Williams in 1995 bij de entree van Venus, de oudste van de twee, in het profcircuit voorspelde. Vader Richard moest er alleen zeven jaar op wachten.

De doorbraak van de zusjes Williams op gravel heeft zes jaar geduurd. In de voorgaande vijf afleveringen kwamen de twee nooit verder dan de kwartfinales. Ze misten het geduld en het voetenwerk voor gravel en dachten zich met brute kracht naar de finale te kunnen slaan. Venus paste zich dit jaar opvallend aan.

Ingetogen

De bijna 22-jarige speelde buitengewoon ingetogen op Roland Garros. Op weg naar de finale stond ze geen set af. Tegen lichtgewicht Fernandez kwam ze geen tel in gevaar. Op 5-2 in de tweede set verslapte haar concentratie waardoor het 20-jarige Argentijnse supertalent, dat pas vijf jaar tennist, nog twee games kon pakken.

Kanonskogels

De twee jaar jongere Serena timmerde er flink op los, op en buiten de baan. Ze sloeg gaten in het gravel met haar kanonskogels, maar overspeelde haar hand zelden. Tegen Capriati was ze donderdag bloednerveus. in de eerste set produceerde ze 31 afzwaaiers. In de tweede verspeelde ze de voorsprong van 5-2. Pas in de tiebreak hervond ze haar ritme. Met 7-2 herstelde ze het evenwicht.

De jongste Williams dicteerde het tempo. Ze compenseerde de tachtig afzwaaiers (Capriati 68) met 36 winners (Capriati 16), maar hakkelde op de breekpunten (5 op 18). Capriati die de laatste vier keer verloor van Serena (Toronto, Scottsdale, Miami, Rome), speelde afwachtend en liet haar opponente de fouten slaan.

Minder afzwaaiers

In de fase dat Serena Williams vaster en vaster werd, voelde Capriati zich verloren. De returns van Williams werden met elke game harder en preciezer. "Serena was over haar nervositeit heen", zag Capriati in de derde set. "Ze ging steeds minder afzwaaiers slaan. Als ik had willen winnen, had ik in de tweede set moeten toeslaan. Maar veel kansen kreeg ik niet in de tiebreak."