BREDA - Roelant Oltmans vertrekt bij NAC. De directeur heeft dit dinsdag in overleg met de club besloten. Ook de Raad van Toezicht, beheerder van de aandelen van NAC BV, heeft besloten als geheel terug te treden. Dit gebeurt op het moment dat er een nieuw bestuur is gevormd.
NAC

De laatste tijd heerste veel onrust bij NAC. Voortbestaan van betaald voetbal in Breda stond zelfs op de tocht, nadat de KNVB aanvankelijk had geweigerd de club een licentie te verstrekken. Pas in tweede instantie konden Oltmans en zijn staf de bond er van overtuigen dat NAC voldoende financiële armslag had om verder te gaan. Oltmans heeft sinds begin 1999 gewerkt bij NAC. Hij maakte destijds de verrassende overstap uit het hockey. Bij de KNHB was Oltmans uiterst succesvol geweest als bondscoach. Met de nationale ploeg won hij de drie grote prijzen: de Olympische Spelen, het WK en de Champions Trophy.

Bij de terugkeer in de eredivisie kende NAC de vorige competitie een succesvol seizoen. De club deed zelfs tot aan de slotfase mee in de strijd om internationaal voetbal. Vervolgens werd duidelijk dat de club op te grote voet had geleefd. NAC bleek een schuld van bijna 9 miljoen euro te hebben.

Politiebescherming

Veel supporters zagen in Oltmans de schuldige. De emoties liepen daarbij hoog op. Oltmans werd bedreigd, bij zijn woning in Oegstgeest werden vernielingen aangericht en de oud-hockeycoach kreeg zelfs politiebescherming.

Met behulp van de gemeente, die een krediet toekende en een nieuwe hoofdsponsor (een combinatie van drie bedrijven) ontkwam NAC uiteindelijk aan de ondergang. Het bureau Boer en Kroon, waar voormalig KNVB-voorzitter Jos Staatsen bestuursvoorzitter is, werd vervolgens bereid gevonden de noodzakelijke sanering bij de club door te gaan voeren.

De genomen maatregelen maken de weg vrij voor Staatsen, die binnenkort als bewindvoerder bij de club aan de slag gaat. De voornaamste taak van de oud-burgemeester van Groningen is het wegwerken van de schuld. Voorlopig heeft Ben Bunders van Boer en Croon de dagelijkse leiding. Hij krijgt steun van Tem Nederlof, Bas Rüttchen, Cees van Haperen en John Peek.