SYDNEY/LONG BEACH - Melbourne en Long Beach zien af van een kandidatuur voor de organisatie van de wereldkampioenschappen zwemmen in juli. De twee steden werden woensdag als vervanger genoemd nadat de wereldzwembond FINA het evenement terugtrok uit het in financiële problemen verkerende Montreal.

Melbourne heeft de wereldtitelstrijd al voor 2007 toegewezen gekregen. De Australische bond voelt er niets voor twee jaar eerder gastheer te zijn. "Gezien het late tijdstip gaan we ons niet kandidaat stellen voor dit jaar", zei Glenn Tasker van Swimming Australia. "We zijn al bezig met 2007. Het is een lang en moeilijk proces om een dergelijk groot evenement goed voor te bereiden."

Kandidaat

Het Amerikaanse Long Beach heeft om dezelfde reden besloten zich niet op te werpen voor de WK. De stad was kandidaat voor 2005 maar verloor de race van Montreal. Vorig jaar werden in een volgepakt bad de Amerikaanse kwalificatiewedstrijden voor de Spelen in Long Beach gehouden, maar dit toernooi leverde de organisatie toch een verlies op. "Bovendien zitten we inmiddels vol met allerlei evenementen en hebben geen data meer beschikbaar", aldus Steve Goodling namens de stad. Duitsland en Griekenland lijken nu de belangrijkste gegadigden de WK in juli te organiseren.

Australië

Australië is wel teleurgesteld over de gang van zaken. "Het is een tegenvaller voor ons dat de FINA een dergelijke beslissing heeft moeten nemen. Maar we hebben vertrouwen in de integriteit van de bond. We gaan ervan uit dat de FINA geen andere keus had", reageerde Tasker.

Financiële eisen

John Coates, voorzitter van de olympisch comité, riep de FINA donderdag wel op de financiële eisen aan te passen. Volgens Coates is het voor de organisatoren moeilijk aan het evenement iets over te houden omdat een groot deel van de sponsorgelden en andere inkomsten moeten worden afgestaan aan de internationale bond. "Het lijkt me duidelijk dat de FINA hier naar moet kijken, anders wordt het straks echt onmogelijk om een WK te organiseren."