MELBOURNE - De sensatie hing in de lucht boven een winderig Melbourne Park. Het scheelde haast niets of Michaëlla Krajicek had de tweede ronde van het Australian Open gewonnen van de Zwitserse Patty Schnyder, in 2004 halve finalist. Met 6-3 3-6 4-6 ging de 16-jarige Nederlandse debutante ten onder in een heroïsche strijd.

Na twee uur en een minuut beleefde 'Mischa' een droevige afmars. Het goede nieuws was dat het Nederlandse vrouwentennis een toekomstige topspeelster heeft. Als zij nog een jaartje sterker is geworden, zullen tegenstandsters uit de top-20 van de wereld het heel moeilijk tegen haar hebben. De 12e geplaatste Patty Schnyder won donderdag met de allergrootste moeite. Ze redde het op tien jaar ervaring als professional en tien levensjaren meer dan de halfzus van Richard Krajicek.

Windvlagen

De omstandigheden op showcourt 3 van Melbourne Park waren alles behalve ideaal. Onder de bewolkte hemel kwamen windvlagen het stadionnetje binnen dwarrelen. Mischa kreeg daar zoveel last van, dat zij gaandeweg de wedstrijd haast geen eerste opslag meer binnen het vak kreeg. Zo offreerde zij veel kansen aan haar tegenstandster die in de eerste set was overklast. Krajicek raasde naar 3-0 in opperste concentratie en ongebreidelde vechtlust.

De wind deed zich al in de eerste set gelden. Beide speelsters kregen nog twee keer een break tegen. Krajicek serveerde uit naar 6-3 op het eerste matchpoint na het wegwerken van twee breekpunten. Met opgeheven vuist en bejubeld door een honderdtal luidruchtige Oranjefans ging zij naar de stoel.

Schnyder

Schnyder wist waar ze aan toe was. De Zwitserse met een roerig verleden ging meer variëren in haar slagen; dropshots en lobs. De meeste waren raak. Krajicek kreeg het steeds moeilijker als Schnyder serveerde. In de hele set maakte ze slechts zes punten in de opslagbeurten van de Zwitserse. Zelf sleepte ze haar eigen games binnen met veel tegenpunten. Bij 4-3 had Schnyder aan het enige breekpunt voldoende om de set binnen te slepen, eveneens 6-3.

Medische

Krajicek nam een medische time-out van drie minuten om een nieuw wedstrijdplan op te stellen. De wedstrijd kwam weer helemaal open. Bij 3-3 in de derde set was het evenwicht compleet. Beiden hadden toen 72 punten gemaakt.

In de zevende game kwam Schnyder op voorsprong met een break. Op het breekpunt kreeg Krajicek van de Franse umpire Joseph een waarschuwing voor 'slow play'. Prompt sloeg zij een dubbele fout en stond op achterstand. Krajicek was woedend. De umpire had haar veel eerder kunnen waarschuwen voor haar inderdaad trage attitude tussen de punten. Schnyder kon niet direct profiteren. Zij leverde haar volgende opslagbeurt in op het derde breekpunt, 4-4.

Opslag

Krajiceks opslag was echter zo uit elkaar gevallen, dat zij niet meer aan de leiding kon komen. Zij verloor de game 'op love', waarna de Zwitserse haar tweede matchpoint verzilverde. Michaëlla Krajicek was na afloop zo kapot dat zij de huldigende fans alleen met een klein handgebaar kon bedanken.