Wielrennen

Weening slaat dubbelslag in derde etappe Ronde van Noorwegen

Pieter Weening heeft vrijdag een dubbelslag geslagen in de Ronde van Noorwegen. De 36-jarige Fries was vrijdag de sterkste in de derde etappe en nam tevens de leiding in het algemeen klassement.

Weening kwam na 192 kilometer van Hamar naar Lillehammer solo over de finish. De renner van Roompot-Nederlandse Loterij bleef Sander Armee een seconde voor. Simon Gerrans werd op drie seconden derde.

In het klassement neemt Weening de leiding over van Edvald Boasson Hagen. De Nederlander heeft zes seconden voorsprong op Armee en Gerrans. Boasson Hagen staat op twaalf seconden vierde.

Weening kwam met een klein groepje voorop bij de beklimming van de Kanthaugen. "Ik ging daar in de tegenaanval op Armée en kreeg onder anderen Boasson Hagen en Gerrans mee", blikte hij terug.

Tegenwind

"Die twee keken vooral naar elkaar in de groep. Met minder dan drie kilometer te gaan heb ik mijn kans gepakt, maar het was nog zwaar met de tegenwind. We gaan er nu met de ploeg alles aan doen om deze gele trui mee terug naar Nederland te nemen."

Vorig jaar boekte Weening een ritzege in de Ronde van Noorwegen en schreef hij het eindklassement op zijn naam. Zijn laatste overwinning behaalde hij in juni vorig jaar in de Ronde van Zwitserland.

Het is de tweede Nederlandse ritzege in de Ronde van Noorwegen. Donderdag was Dylan Groenewegen de sterkste in de tweede etappe. Voor Roompot-Nederlandse Loterij is de overwinning van Weening de eerste van dit seizoen.

De Ronde van Noorwegen telt in totaal vijf etappes en duurt nog tot en met zondag.

Tip de redactie