HILVERSUM - NOS Studio Sport moet van het Commissariaat voor de Media de voetbalclubs en de eredivisie opdragen de virtuele voetbalreclame op tv aan te passen. Sinds enige tijd zijn deze reclame-uitingen naast de doelen te zien in de samenvattingen van eredivisieduels. De NOS zendt ze uit, maar in principe zijn de voetbalclubs verantwoordelijk voor de reclames.

"De wijze waarop de borden nu geplaatst zijn en in beeld worden gebracht, is hinderlijk om het spel te volgen en in strijd met de beleidsregels die daarvoor gelden", zei commissaris I. Brakman van het commissariaat woensdag.

Achterlijn

"De virtuele borden staan nu direct op de achterlijn en spelers kunnen door de reclame heenlopen", vervolgt Brakman. "De uitingen zijn beter zichtbaar dan de overige reclame in het stadion, ze zijn fel verlicht en vaak te groot. Deze overtredingen dienen te worden aangepast, zodra de tweede helft van het voetbalseizoen 2004/2005 begint."

Als de tv-makers ook in de toekomst de virtuele reclame niet op de juiste manier in beeld brengen, deelt het commissariaat een boete uit en trekt hij de verleende toestemming voor de reclame in.

Toestemming

Eind 2003 heeft het commissariaat toestemming gegeven op deze virtuele wijze reclame te maken rond voetbalwedstrijden. Dat gebeurde op basis van voorstellen en voorbeelden die wel voldeden aan de eisen uit de Mediawet en de Beleidsregels Sportprogramma's.

Sindsdien constateert het commissariaat dat de borden feller dan destijds voorgesteld in beeld komen. Ook zijn ze soms te groot en staan ze niet een meter van de achterlijn, wat wel een vereiste is.

"We staan in Europa bekend als het strengste jongetje van de klas. We hebben er toch ruimte voor gegeven mits het volgens de regels zou gaan, maar de voetbalclubs houden zich er niet aan. Ons aanspreekpunt is niet de voetbalwereld, maar de NOS. Vandaar dat we die gevraagd hebben de clubs op te dragen de reclames aan te passen", aldus Brakman.