MELBOURNE - In november 2003 stond Joachim Johansson in de finale van de Groningse Challenger. De lange Zweed verloor toen van de Belg Kristof Vliegen. Veertien maanden later sloeg de twee meter lange kanonnier in Melbourne twee Nederlandse tennissers uit de Australian Open. Eerst maandag Sjeng Schalken, vervolgens woensdag Peter Wessels met 6-3 7-5 6-4.

Legde de Limburger zich neer bij de suprematie van de Viking, de Elburger had moeite het verlies te verkroppen. "Ik baal vreselijk", vertelde hij na afloop van het duel tijdens de koele avond na een snikhete dag. "Ik speelde best goed, won mijn opslagbeurten nogal gemakkelijk, maar ik stond in elke van de drie sets één servicegame te knoeien. Die drie games hebben mij precies genekt."

Wessels

De 26-jarige Peter Wessels raakte danig gefrustreerd tijdens de partij. Hij reageerde zich een paar keer af op de bal. In de derde set mepte hij boos een bal de kleine Margaret Court Arena uit, zo ver dat hij bijna in het grote Rod Laver Stadion terecht kwam. "Dom van mij, want de bal ging rakelings langs de hoofden van de supporters", zei hij, "dit komt mij zeker op een boete te staan die mij misschien wel 1000 dollar gaat kosten."

Waarschuwing

De Mexicaanse umpire liet het in de wedstrijd bij een waarschuwing voor Wessels die op een breekpunt tegen stond. Het was in de vijfde game van de derde set. De net als de Zweed twee meter lange Wessels verloor prompt de game en kon de set niet meer naar zich toetrekken. Net als in de eerste twee sets met breaks in respectievelijk de achtste en elfde game.

Breekpunt

Johansson, door zijn geweldige opmars in 2004 elfde geplaatst, maakte namelijk helemaal geen fouten op zijn servicebeurten. Pas in de zesde game van de slotset kreeg Wessels voor het eerst een breekpunt. Johansson sloeg het weg met een ace van 223 km/u en deed er nog twee aces van die snelheid overheen om de stand naar 4-2 te trekken. Bij 5-4 voor de Zweed spartelde Wessels hardnekkig tegen.

Hij kreeg nog twee breekpunten die hij niet kon benutten. Johansson was nerveus in de definitieve afwerking maar op zijn zesde matchpoint was hij eindelijk klaar. Duur van de partij: 1 uur, 50 minuten.

Wessels toonde respect voor zijn 22-jarige tegenstander. "Elke neutrale bal pakte hij genadeloos aan. Dat deed hij goed. Ik meende best wel goed te spelen in de partij. Waardoor ik dan toch in drie sets verloor kan ik niet zeggen. Het enige wat ik kan bedenken is dat ik misschien iets te gemakzuchtig werd doordat ik de meeste van mijn opslagbeurten vlot wist te winnen."

Krajicek

Toen hij dit vertelde was de stand in het duel Johansson - Nederland al 2-0. Voor Oranje betekende dat de eindstand. In elk geval bij de mannen. Alleen de piepjonge debutant Michaëlla Krajicek is nog over van het Nederlandse vijftal dat aan het eerste van de vier grandslams was begonnen. Zij speelt donderdag de tweede ronde tegen het 12e ingeschaalde Zwitserse Patty Schnyder, een nerveus type. 'Mischa' zou met winst voor een sensatie kunnen zorgen die het honderdste Australian Open de eerste drie dagen ontbeerde.