WOERDEN - Het bestuur van de wielerbond KNWU wil een eventuele 'Nederlandse' Tourstart in Utrecht organiseren. De Domstad krijgt de voorkeur boven Rotterdam, dat zich ook kandidaat heeft gesteld voor een Tourstart.

Mogelijk is Utrecht al in 2008 in beeld bij de Société du Tour de France. De laatste Tourstart in Nederland vind plaats in 1996. Toen vertrok het peloton vanuit 's-Hertogenbosch.

KNWU

Beide steden zijn in staat om het evenement te organiseren, vindt de KNWU. Uiteindelijk hebben de parkoersen die Utrecht heeft uitgestippeld, de doorslag gegeven. Zowel voor de proloog als de eerste etappe spreken de parkoersen die Utrecht heeft aangeboden meer tot de verbeelding, aldus de KNWU. De proloog wordt verreden in het historische centrum, de eerste etappe voert door het rivieren- en heuvellandschap.

Wielaert

Op een bierviltje in het café zette hij de plannen op 5 januari 2002 op een rijtje. "Toen geloofde ik al dat Utrecht de Tourstart weer naar Nederland kon halen", zegt initiator Jeroen Wielaert over de steun die Utrecht heeft gekregen in de strijd om de start van de Ronde van Frankrijk in 2008 naar Nederland te halen.

Woensdag schaarde de Nederlandse wielerbond zich achter de Utrechtse plannen, ondergebracht in de stichting Tour sous le Dom. De KNWU gaf de Domstad de voorkeur boven Rotterdam. "Dit is een bevestiging dat de stad de omvang en de potentie heeft om een dergelijk evenement naar Nederland te halen. En dat het plan er goed uitziet", meent Wielaert, journalist en vaak voor de NOS Radio in de Tour de France. "Ik heb natuurlijk jarenlange ervaring als verslaggever in de Tour."

Hij volgde het idee van journalist Dick Heuvelman, die de start van de Giro d'Italia in 2002 naar Groningen wist te lokken. "Het heeft een tijdje geduurd dat Utrecht er zelf in ging geloven, maar ook het gemeentebestuur staat er nu vol achter."

Teleurgesteld

De gemeente Rotterdam reageerde teleurgesteld op het standpunt van de KNWU. Verantwoordelijk wethouder N. Janssens is verbaasd dat de KNWU de ervaring die Rotterdam heeft met organisatie van nationale en internationale sportevenementen niet heeft meegewogen. Rotterdam trekt de kandidatuur voor een Tourstart nog niet in. "De beslissing daarover neemt de Tour-directie en niet de KNWU", aldus een woordvoerder.