MELBOURNE - De Belgische dopingaffaire heeft zondares Svetlana Koetsnetsova niet kunnen hinderen op topsnelheid door de eerste twee ronden van het Australian Open te denderen. De 19-jarige Russin pakte eerst de Amerikaanse Jessica Kirkland (6-1 6-1) en vervolgens woensdag de Française Marion Bartoli (6-2 6-0).

Wallonië mag dan 'fier zijn op de vangst van een grote dopingvis', de tenniswereld kende de kampioene van het US Open vorig jaar onvoorwaardelijke onschuld toe, omdat het middel efedrine buiten het wedstrijdseizoen mag worden genomen.

Wielermilieu

Alle steun ten spijt bleef Koetsnetsova toch een beetje verdacht. De speelster uit St. Petersburg komt uit het wielermilieu. Haar vader was trainer van zes olympische en wereldkampioenen wielrennen en haar broer won een zilveren medaille bij de Centennial Games in Atlana in het wielrennen. Svetlana had zich goed bewust kunnen zijn van de risico's voor topsporters bij het gebruik van medicijnen.

Efedrine

Efedrine kan een verkoudheid onderdrukken maar het zit ook in afslankmiddelen die zij als nogal zwaarlijvige tennisster zou kunnen gebruiken. De uitspraken van haar collega en landgenote Jelena Dementjeva, die ook in de exhibitie in Charleroi speelde en derhalve ook tijdelijk in de verdachtenhoek zat, was veelbetekenend. "Ik ben woedend over de wijze waarop alles is gebeurd. Ik wil absoluut niet met haar praten."

Aantijgingen

Koetsnetsova was niet onder de indruk van die aantijgingen. Zij weet dat er veel haat en nijd bestaat onder de Russische topspeelsters. "Wat zij zegt is mij best. Zij heeft de uitspraken gedaan in de media en dat is haar zaak. Ik heb helemaal niets fouts gedaan. Ik ben hier om te tennissen."

"Ik focus mij op de wedstrijden. Dat is wel moeilijk om wat er allemaal buiten de wedstrijden gebeurt. Het lijkt wel of ik een ster ben, het is heel druk bij de persconferenties en iedereen komt kijken bij mijn trainingen. Maar als ik op de baan sta, ben ik met de wedstrijd bezig en anders niets. Het tennis ging goed in de twee eerste partijen van het Australian Open."