AMSTERDAM - In een fysiek harde WK-ontmoeting hebben Frankrijk en Uruguay de punten gedeeld. In het Asiad Main Stadium van Busan (Zuid-Korea) kwamen beide teams uit Groep A niet tot scoren (0-0). Denemarken en Senegal staan in deze groep al op vier punten. Frankrijk en Uruguay hebben daardoor nog slechts een kans, als ze hun laatste wedstrijd winnen.
WK

Denemarken speelde eerder op de dag met 1-1 gelijk tegen Senegal. De laatste strohalm voor Frankrijk is op 11 juni tegen de Denen. Uruguay sluit de eerste ronde af tegen Senegal.

Frankrijk en Uruguay lieten elkaar in de openingsfase amper voetballen. Scheidsrechter Felipe Rizo Ramos moest voor veel kleine overtredingen fluiten om beide teams in het gareel te houden. Getergd door het verlies in de eerste ronde tegen Senegal (0-1), zochten vooral de Fransen het doel op van Fabian Carini (Juventus). Trezeguet miste de eerste minuten echter scherpte. Tweemaal kort achter elkaar stond de Juventus-spits buitenspel.

De opdracht van Uruguay was duidelijk. De Uruguayanen onder leiding van bondscoach Victor Pua lieten de Fransen komen en loerden op de counter. De eerste grote kans van Uruguay kwam dan ook via een snelle uitbraak. Sterspeler Alvaro Recoba (Inter) zag in de 17e minuut zijn doelpoging stranden op de schoen van Fabian Barthez. De Franse sluitpost keerde het vlakke schot van de kleine aanvaller met de voet.

Rood Henry

Uruguay verliet gaandeweg het afwachtende concept. De Zuid-Amerikanen speelden vaker op de helft van de regerend wereldkampioen. Na een slecht uitgevoerde vrije trap aan Uruguayaanse zijde, sloeg het noodlot toe bij Frankrijk. Weliswaar geen doelpunt maar wel één man minder. Thierry Henry (Arsenal) kwam met een uitgestrekt been in op Marcelo Romero (Malaga). De Mexicaanse arbiter oordeelde correct volgens de regels, maar niet in de geest van de wedstrijd en stuurde de Arsenal-spits van het veld.

Vervelende overtredingen volgden elkaar in hoog tempo op. Rizo Ramos deelde naast rood ook vijf gele kaarten uit. Vier voor Uruguay en één voor de Fransen.

Vrije trap Petit

Ondanks de uitsluiting kreeg de ploeg van Roger Lemerre de beste kans om de score open te breken. In de 34ste minuut spatte het schot van Emmanuel Petit (Chelsea) uiteen tegen de doelpaal. De wedstrijd dreigde in de eerste helft af en toe te ontploffen door het fysiek harde spel van beide ploegen.

Golvend

Na rust speelden beide ploegen vol op de winst. De eerste mogelijkheden kreeg Frankrijk via schoten van Sylvain Wiltord (Arsenal), Vincent Candela (AS Roma) en Marcel Desailly (Chelsea). Het vierde duel uit Groep A golfde op en neer in de tweede helft. Na de Franse beginfase was het de beurt aan Uruguay om Barthez te testen. Met diagonale schoten van Recoba en Abreu werd Barthez bestookt.

De druk op het doel van Carini nam toe halverwege de tweede helft door het gedrufde aanvalspel van de Fransen. De Zuid-Amerikanen speelden met de rug tegen de muur. Het was vooral voortreffelijk keeperswerk van Carini dat Uruguay op de been hield.

/SPORTDenemarken niet voorbij Senegal