MELBOURNE - Michaëlla Krajicek heeft haar debuut in de grandslams van het tennis opgesierd met een overwinning op haar vaders 60e verjaardag.

In de eerste ronde van het Australian Open versloeg de 16 jaar en een week oude wereldkampioene bij de junioren de zeven jaar oudere Française Stephanie Foretz met 6-2 6-1.

Stralend

Stralend van geluk zette zij handtekeningen op de ballen van de Nederlandse fans die haar luidruchtig hadden aangemoedigd. "Het liefst had ik ze een voor een allemaal bedankt. Hopelijk zijn ze er de rest van de week allemaal weer."

Micha sloeg zich in Melbourne Park met succes door het kwalificatietoernooi nadat zij in de laatste minuut voor sluitingstijd de wildcard had aangenomen. Voor de eerste wedstrijd in het hoofdtoernooi trof het supertalent in Foretz een tegenstandster die zij moest kunnen hebben.

De 23-jarige etaleerde een sterke backhand, maar had verder niets meer te bieden dan een zonverbrand lichaam met een modieus zonnebrilletje. Ze sloeg zeventien dubbele fouten. Nederlands jeugdige hoop voor het vrouwentennis rekende genadeloos af met de tennistoeriste uit de Parijse voorstad Issy-les-Moulineaux. Enige slordigheden ten spijt stond zij slechts drie games af.

Donderdag treedt Krajicek aan tegen de 26-jarige linkshandige Zwitserse Patty Schnyder, 12e geplaatst en winnares van een achttal toernooien. Op papier zou de debutante kansloos moeten zijn.

Zenuwpees

Schnyder is een zenuwpees en kan worden geïmponeerd door de service en returns van Krajicek. De Zwitserse had dinsdag simpel gewonnen van de 21-jarige Joeliana Fedak uit de Oekraine: 6-1 6-1. "Dat wordt een mooie wedstrijd", verwachtte Krajicek, "ik heb veel respect voor haar. Zij kan goed de hoeken slaan. Ze heeft een wat mindere service, we moeten zien wat we daarmee kunnen doen."