MELBOURNE - De spelersvakbond WTA vindt de dopingaffaire rond de Russische topspeelster Svetlana Koetsnetsova een grof schandaal. Directeur Larry Scott nam dinsdag in Melbourne bij de Australian Open afstand van de gebeurtenissen in België. "Nooit in mijn jaren in de sportwereld heb ik zo'n onbeschofte en onverantwoordelijke official meegemaakt als de Belgische regionale sportminister."

Svetlana Koetsnetsova, vorig jaar winnares van het US Open, speelde vorige maand mee in een demonstratietoernooi in Charleroi met opbrengsten voor een goed doel. De andere speelsters waren Justine Henin (België), Nathalie Dechy (Frankrijk) en Jelena Dementjeva (Rusland). De Belgische overheid hield daar een dopingcontrole. Koetsnetsova bleek positief op efedrine.

Geruchtenstroom

In eerste instantie maakte het Waalse sportministerie bekend dat een van de speelsters positief was bevonden, maar dat Henin in elk geval onschuldig was. De andere drie raakten bij de Australian Open in Melbourne verwikkeld in een geruchtenstroom. Alle drie ontkenden ze van iets te weten. Daarna kwam uit België het bericht dat het Koetsnetsova was.

Dopingcontrole

De WTA probeerde bevestiging te krijgen, maar kreeg deze niet. E-mails en faxen naar België leverden niets op. Alle andere betrokken tennisinstanties, als de Russische tennisfederatie en de Australian Open, hadden ook geen bericht. "Dit kan niet", zei Larry Scott, "de procedure rond de dopingcontrole is nog helemaal niet afgerond en toch is de naam al bekendgemaakt. Bovendien is efedrine niet strafbaar buiten de competitie om."

"De exhibitie in Charleroi viel buiten ons seizoen. Svetlana Koetsnetsova kan daarom al niet worden geschorst. Maar het erge is dat door deze affaire onze strijd tegen doping in het tennis ernstig wordt ondermijnd."