MELBOURNE - Up en Down Under voor het Nederlandse tennis in Melbourne. Peter Wessels haalde een primeur voor zichzelf door zich bij zijn vierde poging te plaatsen voor de tweede ronde van het Australian Open.

Hij overklaste de Taiwanees Yen-Hsun Lu met 6-3 6-4 6-4. Sjeng Schalken werd volgens verwachting afgeserveerd door de Zweed van twee meter, de 11e geplaatste Joachim Johansson, 6-7 (6) 2-6 3-6.

Vertrouwen

De Limburger besefte dat hij na het rampjaar 2004 met vier maanden inactiviteit door ziekte naar de kelder van zijn sport zal verdwijnen, een eenzame plek buiten de top-100 waar de triomferende Elburger net vandaan kwam. "Ik kom terug, wees maar niet bang", sprak de kansloze vol vertrouwen.

In het verleden speelde Schalken nooit goed op het trage hardcourt van Melbourne Park, al haalde hij vorig jaar de laatste 16. De verliesbeurt tegen de Zweedse vedette-in-spe kostte dus veel punten.

Peter Wessels kan de nederlaag revancheren. Hij speelt woensdag tegen de Zweed, is net zo lang en slaat de opslagen net zo hard. "Ik ga er onbevangen tegenaan", preludeerde Wessels, "maar ik zal wel beter moeten spelen dan tegen Lu. Zo goed als eind vorig jaar."

Geruchtmakend

De verdwijning van Sjeng Schalken op de eerste dag van de 100e Australian Open was minder geruchtmakend dan de uitschakeling van de Spaanse kanshebber Carlos Moya. De finalist van 1997 die 5e was geplaatst, ging er in vier sets af tegen een qualifier uit zijn eigen land, de 21-jarige Guillermo Garcia Lopez.

Verrassingen waren er verder nauwelijks. In de avond sneuvelde nog de als 21e ingeschaalde Duitser Nicolas Kiefer tegen de Belg Olivier Rochus. De warme strijd in de koele avondlucht duurde vijf sets en 3 uur, 33 minuten.

Bij de vrouwen kwam behalve voor de Japanse Ai Sugiyama (16e, tegen de Slowaakse Martina Sucha) alleen een voortijdig einde voor de 24e geplaatste Mary Pierce, nog titelhoudster van het Ordina Open in Rosmalen. Ze is de 30 gepasseerd en kan het niveau van de teenagers en jonge twintigers niet meer aan. De 21-jarige Française Stephanie Cohen-Aloro velde de kampioene van 1995 snel: 6-2 6-2.

Dopingperikelen

De nieuwe dopingperikelen gaven nauwelijks opgewaaid stof. De drie speelsters die een maand geleden met de onschuldig verklaarde Belgische Justine Henin een demo-toernooi speelden in Charleroi, riepen een voor een dat zij van niets wisten. Geen van allen had bericht ontvangen over een positieve controle, terwijl toch een van de drie loog.

De Belgische sportminister Claude Eerdekens had verklaard dat het niet zijn landgenote was. Dus wie van de drie: Svetlana Koetsnetsova, Jelena Dementjeva of Nathalie Dechy? Hun vakbond WTA en de tennisfederatie ITF spraken eveneens tegen ook maar iets te weten van een dopinggeval. Daarmee basta.

Tennis boven alles was het op de eerste dag van het eeuwfeest in Melbourne. Toptennis van titelverdediger Roger Federer tegen de Franse dubbelaar Fabrice Santoro, van tweevoudig finalist Marat Safin tegen de Servische debutant Novak Djokovic. Beiden speelden drie razendsnelle en imponerende sets.