AMSTERDAM - Senegal en Denemarken hebben op het WK in hun tweede groepsduel uit poule A de punten gedeeld (1-1). In het Zuid-Koreaanse Taegu scoorde Jon Dahl Tomasson voor rust uit een penalty en Diao in de tweede helft uit een snelle uitbraak. Senegal speelt 11 juni de laatste groepswedstrijd tegen Uruguay, Denemarken ontmoet op dezelfde dag Frankrijk.
WK

De beginfase van het duel in Groep A kenmerkte zich door gecontroleerd voetbal met nogal wat breedtepasses. De Denen verstoorden gaandeweg de opbouw van de Senegalezen in een vroeg stadium door goed te pressen.

Tomasson

Denemarken, met de PSV'ers Jan Heintze en Dennis Rommedahl in de basis, bedwong met slim positiespel Senegal. Een uitgooi naar de goed opgestelde Jon Dahl Tomasson zorgde voor Deens succes. Salif Diao (Sedan) duwde in de veertiende minuut de ex-Feyenoorder in de rug. Tomasson liet zich graag vallen. Scheidsrechter Carlos Batres uit Guatemala was onverbiddelijk en wees gedecideerd naar de stip. Tomasson nam de penalty zelf en passeerde keeper Tony Sylva: 1-0.

Een paar minuten later tikte de nieuwe aanwinst van AC Milan knap de 2-0 binnen. Onreglementair, oordeelde de op het WK debuterende Batres. Tomasson zou de bal met de hand hebben meegenomen. De beelden gaven echter Batres ongelijk, de Deen controleerde de bal op zijn borst.

Rushes

De Afrikanen waren vooral sterk als ze met de bal aan de voet rushes maakten. Tijdens dode spelmomenten stichtte Senegal in de eerste helft nauwelijks gevaar. Corners en vrije trappen leverden geen grote scoringskansen op bij het doel van Thomas Sörensen (Sunderland).

Alleen in de slotfase van de eerste helft was de WK-debutant dichtbij de gelijkmaker. Een vrij trap - hoog in het Deens strafschopgebied gepompt - werd door de Deense verdediging over het hoofd gezien en net niet verzilverd door onder meer Khalilou Fadiga (Auxerre).

Diao

Het tweede bedrijf gaf een ander beeld. De Senegalese ploeg van Bruno Metsu zette meer en meer druk op de helft van de Denen. De verdiende gelijkmaker kwam een minuut of zeven na rust. Een snelle uitbraak door het Deense centrum werd bekwaam met een schuivertje afgerond door de 25-jarige Diao.

Senegal begon zich verder te manifesteren richting het doel van Sörensen. De grootste mogelijkheid was voor Souleymane Camara, in de 70e minuut. De voorzet van El Hadji Diouf (Lens) bleek aan hem niet besteed, hij schoof de bal naast.

Diao haalde het eind van de wedstrijd niet. Scheidsrechter Batres stuurde Diao in de 80ste minuut met tweemaal geel naar de kleedkamer. Diao kwam met gestrekt been in op Rene Henriksen (Panathinaikos).

Stand Groep A: