BARCELONA - FC Barcelona is zondagavond ontsnapt aan nieuw puntenverlies in de Primera Division. De ploeg van Frank Rijkaard nam in Camp Nou met minder dan tien minuten op de klok pas afstand van Real Sociedad.

Samuel Eto'o zorgde koppend voor de bevrijdende 1-0. De 'socios' vergaven de spits uit Kameroen onmiddellijk zijn gemiste strafschop uit de vijfde minuut. Ze dankten in een moeite door doelman Victor Valdes die, vlak voordat Eto'o zijn veertiende treffer van het seizoen maakte, de Turkse aanvaller Nihat Kahveci van scoren afhield.

Eto'o

Barcelona viel weliswaar hartstochtelijk aan maar miste besluitvaardigheid en geluk in de afwerking. Pas in de slotfase lukte het wel uit een 'dood spelmoment'. Xavi gaf voor uit een hoekschop, Marquez verlengde de bal met het hoofd en Eto'o kon de nek net ver genoeg uitrekken voor het doeltreffende vervolg.

Valencia

Landskampioen Valencia verspeelde dure punten bij Osasuna. Het duel eindigde in 0-0. De bezoekers hadden vergeefs geprobeerd de wedstrijd uit te stellen omdat Marco Caneira vlak voor aanvang te horen had gekregen dat zijn acht maanden oude dochtertje plotseling was overleden na met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis te zijn opgenomen.

De Portugese verdediger vloog meteen met een privé-vliegtuig naar huis terug. Valencia was danig aangeslagen door de familietragedie en speelde slecht. Ook met een man meer - Izquierda kreeg rood - kon de titelverdediger de beslissing niet forceren. Lichtpuntje was de rentree van de Argentijn Ayala na een knieoperatie.

Real Madrid

Real Madrid profiteerde van dat gelijkspel. Dank zij de winst op Zaragoza is de Koninklijke nu weer alleen tweede op de ranglijst, zeven punten achter Barcelona. Oefenmeester Vanderlei Luxemburgo schrok wel even toen David Villa de bezoekers met een prachtige actie op voorsprong zette. Raul maakte vlak voor rust gelijk op aangeven van Ronaldo.

De Braziliaan legde zelf, tien minuten na de hervatting, met zijn elfde doelpunt van het seizoen de basis voor de uiteindelijke zege. Owen mocht die op 3-1 bepalen.