MELBOURNE - Peter Wessels is als eerste Nederlandse tennisser doorgedrongen tot de tweede ronde van de Australian Open. De 26-jarige Elburger versloeg de 21-jarige Taiwanees Yen-Hsun maandag in drie sets: 6-3 6-4 6-4. Het was de eerste grote zege in Wessels' tweede tennisleven. "Ik geniet er enorm van", zei hij.

Sinds tien maanden lichamelijk fit en uit de diepte van de wereldranglijst gekropen, maakte Wessels van zijn eerste ronde in Melbourne Park een feest. Een legertje oranje uitgedoste, zeer luidruchtige fans imponeerde de Taiwanees die onder zijn kunnen speelde. Zo luidde tenminste de analyse van zijn Nederlandse overwinnaar, want Lu was een grote onbekende ondanks zijn 84e plaats op de wereldranglijst.

Snelle punten

Wessels kende hem uit het challengercircuit, hij zag hem daar spelen zonder hem ooit als tegenstander te treffen. De 1,96 lange Nederlander was wel blij met zijn loting. "Ik ga voor de korte, snelle punten", kondigde hij aan. De partij op baan 6, waar de door hem verafschuwde wind weinig invloed had, was amper een paar minuten aan de gang of het stond 4-0. "Dit gaat wel erg gemakkelijk", dacht Wessels. Prompt verloor hij zijn volgende opslagbeurt. Een goede waarschuwing. "Ik wist meteen dat ik mijn concentratie moest vasthouden."

Services

Wessels pakte de set met 6-3 en hield daarna steeds gemakkelijk zijn services. Hij sloeg negen aces en bereikte met tweemaal 6-4 het einde en de ovatie van de fans. Hij bedankte met opgestoken duim en een vuist in de lucht. Bij drie eerdere starts in het Australische grand slam had hij steeds in de eerste ronde verloren. "Ik speelde niet op mijn allerbest", bekende Wessels, "in de tweede helft van vorig jaar was ik veel beter dan in deze wedstrijd."

De triomf op Yen-Hsun Lu was Wessels' eerste op het hoogste niveau sinds jaren. Hij won in 2000 het ATP-toernooi in Newport (VS). In het US Open kort daarna had hij een matchpoint in de derde set tegen de Zwitser Roger Federer, nu de nummer 1 van de wereld.

Brancard

In de vijfde set bij 4-4 ging Wessels toen door zijn enkel en werd hij op een brancard van de baan gedragen. Vier maanden stond hij op non-actief. Het was de inleiding van een lange, donkere periode vol blessureleed en andere ongemakken. "Ik heb mijzelf over de kling gejaagd, maar ik had ook pech door liesbreuken en dat soort dingen."

Ranking

Wessels stond ooit 82e op de ranking maar zakte diep weg, naar bijna de 500e plaats. Als hij kon spelen, had hij een eenzaam bestaan in de futures en challengers. Twee jaar geleden stond hij op het punt te stoppen. "Ik wist niet wat ik anders moest gaan doen, anders was ik met tennis opgehouden", biechtte hij in Melbourne op. "Ik klampte mij vast aan de hoop dat ik ooit weer helemaal gezond en fit moest worden. In februari 2004 was het eindelijk zover en begon ik aan mijn tweede tennisleven."

De lange Wessels raasde met zijn serve- en volleyspel door de kleine tennistoernooien. Met drie overwinningen uit zes finales in de Challengers kwam hij terug in de top-100 en stapte hij als nummer 91 rechtstreeks het hoofdtoernooi van de Australian Open binnen om er een succes van te maken met de zege op Lu. "Ik ben er best wel trots op dat ik geloof in mijzelf heb gehouden."