TURIJN - De Nederlandse ploeg bij de Europese kampioenschappen shorttrack in Turijn bewaarde het mooiste tot het allerlaatst. Na twee dagen vol tegenslag en tranen zorgden de tweede plaatsen van Cees Juffermans (1000 meter) en de mannen op de koppelkoers zondag toch nog voor een zilveren randje.

Als uit het niets konden de interim-bondscoaches Jan-Herman Mogendorff en Wilf O'Reilly alsnog te rade gaan bij NOCNSF-vertegenwoordiger Axel Koenders die poolshoogte kwam nemen in de Italiaanse stad.

Nominatie

Een plaats bij de top-drie stond voor zowel Juffermans als de aflossingsploeg garant voor een nominatie voor de A-status bij de sportkoepel, voor een mogelijk startbewijs bij de Olympische wedstrijden die volgend jaar in dezelfde Palavela-ijshal worden gehouden.

"En zo kwam het toch allemaal nog goed", verzuchtten de interim-bondscoaches die na een lange en moeizame strijd het Nederlandse shorttrack uit het slop haalden.

Ellende

Juffermans was wel de verpersoonlijking van alle ellende op zowel sportief, financieel als medisch gebied. De Stompwijker, in 2001 tweede in het eindklassement van het EK, stond bijna een vol jaar aan de zijlijn. In Turijn stond hij twee keer op het erepodium, al zal dat volgend jaar met de toenemende concurrentie uit Noord-Amerika en Azië zeker niet tot de mogelijkheid behoren.

"Maar dit is héél mooi. Zo zie je maar, het kan nooit zo donker zijn of er komt wel weer zonneschijn", sprak hij filosofisch.

Met routinier Dave Versteeg, Niels Kerstholt en Thomas Mogendorff reed Juffermans in de finale van de koppelkoers naar de tweede plaats, achter Duitsland. De favoriete Italianen, die in het individuele toernooi playboy Fabio Carta diens zevende titel in negen EK-toernooien zagen binnen halen, werden gediskwalificeerd. Het oranje kwartet bleef de nummer drie in de finale, Oekraïne, ruimschoots voor.

Tranen

Bij de vrouwen haalde Liesbeth Mau-Asam zondag de halve finale op de 1000 meter, maar een verkeerde beweging leidde tot haar derde diskwalificatie van het toernooi. Haar tranen vloeiden rijkelijk, terwijl de mannen juist hun blijdschap vierden. "Ik heb voldoende snelheid", aldus de rijdster uit Woubrugge. "Dat klopt, maar ze moet nog wat tactischer leren rijden", zei bondscoach Mogendorff.