DAKAR - De Dakar Rally is dramatisch geëindigd voor Hans Bekx. De vrachtwagenrijder uit Veghel, die op een gedegen tweede plaats in het truckklassement van de woestijnrally afstevende, is op de slotdag uit de koers gezet.

De DAF van de 48-jarige Brabander werd afgekeurd na de vijftiende etappe zaterdag. Bekx tekende direct protest aan, maar hij zag zijn naam zondag niet terug in het eindklassement. De organisatie verbood het Bekx het podium op te rijden.

Oneerlijk

Een boze Bekx begreep er niks van. "De auto is voor het begin van de rally twee keer uitgebreid gecontroleerd. Er mankeerde niets aan, we kregen zelfs complimenten over de netheid. Nu zou er van alles mis zijn. Het is volstrekt ongeloofwaardig en zeer oneerlijk."

De dreun kwam des te harder aan omdat de equipe kon terugkijken op de beste rally in zeven Dakars. Bekx won drie etappes en denderde zonder al te veel mechanishe problemen door in de woestijnritten. "Die tweede plaats was een droom, niet normaal." Maar de droom lag in Dakar in duigen. Het kan wel vier maanden duren eer de jury een oordeel velt over het beroep van Bekx.

Autopech

De Rus Firdaoes Kabirov won de rally bij de vrachtwagens. De Kamaz-rijder had uren voorsprong op de concurrentie. Veteraan Jan de Rooy zag zijn naam na het wegschrappen van Bekx terug op de vierde plaats in het klassement en zijn zoon Gerard stond ineens vijfde. Het team van De Rooy had veel autopech in deze rally, maar maakte in de tweede week veel goed met podiumplaatsen en etappezeges; drie stuks voor Gerard.

Cyril Després boekte zijn eerste overwinning in het motorklassement. De 30-jarige Fransman droeg de zege op aan zijn overleden KTM-teamgenoten Richard Sainct en Frabrizio Meoni. Drievoudig Dakar-winnaar Sainct verongelukte in september 2004 in de rally van Egypte, tweevoudig winnaar Meoni stierf deze Dakar in de elfde etappe. De 47-jarige Italiaan kreeg een hartstilstand na een val in de woestijn van Mauritanië.

Dode

De 27e rally betreurde nog een dode; de Spanjaard Jose Manuel Perez overleed in een ziekenhuis aan de verwondingen die hij had opgelopen bij een val in de zevende etappe. De dood van Meoni, een icoon in de rallysport en al voor de dertiende keer aanwezig in de woestijnrally, sloeg de karavaan lam. De motorrijders reden verder, maar van strijd was geen sprake meer.

Zeven Nederlandse motorrijders haalden de finish. Debutant Frans Verhoeven reed het beste eindklassement met een zestiende plek. De 38-jarige ondernemer uit Poppel (België) verraste zelfs een keer met een zevende plek in een marathonproef. Eric Verhoef eindigde zijn tiende en laatste Dakar als 23e. De 37-jarige motorcrosser uit Veldhoven nam zondag afscheid met een derde plaats in de strandproef langs het Roze Meer.

Arjan Brouwer (28e) zag voor de tweede keer Dakar. De 47-jarige Puttenaar, 100 kilo schoon aan de haak, reed in de slotetappe tussen de toppers naar een fraaie vierde plek. Ook Jyrki Karsmakers (54e), Marcel Snijders (57e), Bart Franssen (58e) en Thomas de Bois (60) werden door jubelende familieleden en vrienden ingehaald in de Senegalese hoofdstad.

Legende

Stéphane Peterhansel mag zich bij leven al een legende in de zwaarste rally ter wereld noemen. Hij won als motorrijder de rally zes keer en zegevierde nu voor de tweede keer op rij in de auto's. In deze Dakar was hij oppermachtig in de lange zandetappes; hij won er vier.

Slechts twee Nederlandse auto-equipes reden de rally uit. Chris Leyds en Herman Vaanholt behaalden de veertiende plek, hun beste klassering in vijf deelnames. Hun Bowler bleek dit jaar solide genoeg om de monsterrit te overleven. De andere Nederlandse auto die in Dakar arriveerde, was de Landrover van Marcel van Vliet en Marc Wams op de 23e plaats.