DAKAR - Vladimir Tsjagoeine kan een vierde achtereenvolgende winst in de Dakar Rally vergeten, maar de Rus boekte zaterdag wel zijn vierde etappezege bij de vrachtwagens. Hij stuurde zijn Kamaz in 2 uur en 49 minuten door de oerwoudproef van 225 kilometer tussen Tambacounda en hoofdstad Dakar in Senegal.

De Nederlander Gerard de Rooy, die de afgelopen drie dagen steeds de etappe won, bleef nu steken op de derde plek. De 25-jarige transportondernemer uit Son had ruim dertien minuten achterstand op Tsjagoeine. Vader Jan de Rooy noteerde de vierde tijd. De Belg Hugo Duisters, die notabene de assistentietruck van het team van De Rooy bestuurt, was zelfs sneller dan zijn 'bazen' en werd tweede.

Klassementsleider Kabirov deed het rustig aan, achtste. De Rus kan de eindzege in de 27e Dakar Rally niet meer ontgaan. Hans Bekx staat veilig op de tweede plaats in het eindklassement.

Villiers

Bij de auto's ging de ritzege naar de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers. Hij was in zijn Nissan bijna een minuut sneller dan de Fransman Bruno Saby. Diens landgenoot Stéphane Peterhansel behield de leiding in het algemeen klassement. Zijn voorsprong op ploeggenoot Luc Alphand is bijna een half uur.

Cyril Després was zaterdag de snelste motorcoureur. De Franse KTM-rijder, ook de aanvoerder van het algemeen klassement, nam een voorschot op de eindzege door zijn landgenoot Alain Duclos en de Australiër Andy Caldecott voor te blijven. Frans Verhoeven was wederom de beste Nederlandse motorrijder. Hij kwam als vijftiende binnen.