LONDEN - Martin Jol heeft met Tottenham Hotspur ondervonden hoe degelijk de defensie van Chelsea is. De Engelse koploper versloeg zaterdag de ploeg van de Nederlandse trainer met 2-0. Lampard maakte beide treffers, waarvan de eerste uit een strafschop.

Concurrent Arsenal leed de derde nederlaag dit seizoen. Bolton Wanderers versloeg de titelverdediger met 1-0. De achterstand van Arsenal op Chelsea groeide door de nederlaag naar tien punten.

Uitstekende serie

Jol was met Tottenham aan een uitstekende serie bezig. Van de laatste acht competitieduels werd er niet één verloren. De ploeg maakte het Chelsea zaterdag wel lastig, maar de defensieve kracht van de Londenaren bleek opnieuw te groot. De koploper incasseerde dit seizoen in 23 wedstrijden slechts acht treffers. Ook Tottenham lukte het niet een gat in de verdediging te slaan.

Chelsea kwam kort voor de rust op voorsprong. Lampard benutte een strafschop, nadat Smertin was onderuitgehaald. Lampard maakte ook de tweede, in de slotminuut. Daardoor won Chelsea voor de zesde keer op rij zonder tegendoelpunt. Voor de Premier League is dat een record.

Van Persie

Arsenal, met Van Persie startend in de basis, domineerde in de eerste helft wel tegen Bolton Wanderers. Enkele goede mogelijkheden werden echter niet benut. Vlak voor de rust kwam Bolton zelfs op voorsprong. Giannakopoulos maakte de verrassende treffer met het hoofd.

Na de rust heerste aanvankelijk Bolton, zonder resultaat. Arsenal-trainer Wenger bracht Bergkamp nog voor Van Persie maar ondanks de toenemende dreiging leverde dat geen punt meer op voor de productiefste ploeg van Premier League. Voor Bergkamp waren het zijn eerste speelminuten in 2005.

Rooney

Nummer drie Manchester United versloeg zaterdag Liverpool met 1-0. Rooney was in de uitwedstrijd de maker van de enige treffer en kreeg daarbij de hulp van doelman Dudek. De voormalige sluitpost van Feyenoord liet een ogenschijnlijk ongevaarlijk schot passeren.

Manchester United, dat de laatste 25 minuten met tien man speelde wegens een rode kaart voor Brown, staat elf punten achter op Chelsea. Bij Liverpool maakte de Spanjaard Morientes een weinigzeggend debuut.

Blessureleed

Bij Newcastle United maakte Alan Shearer na lang blessureleed zijn rentree. De spits miste twaalf wedstrijden en scoorde vrij snel. Na negen minuten benutte hij een strafschop. Shearer werd na een uur vervangen door Patrick Kluivert. De eindstand (2-1 voor Newcastle) stond toen al op het bord.

Mario Melchiot scoorde voor Birmingham City, maar kon niet voorkomen dat zijn ploeg met 3-1 verloor van Charlton Athletic. Melchiot kopte nog wel de gelijkmaker binnen.