CALGARY - In alle rust verwerkte Erben Wennemars op de vrijdagavond van Calgary zijn successen bij de wereldbekerwedstrijden sprint. Hij won, naar eigen zeggen "totaal onverwacht" zowel de 500 als de 1000 meter. "Ik wist dat ik het in me had, niet dat het er nu uit zou komen."

Wennemars won nog niet zoveel dit seizoen. één keer, in Nagano, een kilometer in het WB-circuit. Nu dan ineens de dubbelslag, niet uniek (in 2003 won hij al eens in één weekeinde vier afstanden), wel een zeldzaamheid.

Uitgelaten

"Blij", zei hij te zijn, maar meer ook niet. "Er is geen enkele reden om uitgelaten te doen. De wedstrijd die ik hier rijd is tegen Beorn Nijenhuis. Hem moet ik dit weekeinde verslaan om volgende week mee te mogen doen aan het WK. En die wedstrijd heb ik nog niet gewonnen."

Wennemars won de 500 meter in 34,84, de 1000 in 1.08,50. Nijenhuis bleef op afstand, 35,19/1.09,34. Dat terwijl hij dit seizoen al twee internationale kilometers won. De geboren Canadees gaf zich niet gewonnen. "Vandaag was niet goed en ik weet niet waar dat vandaan komt. Morgen kan dat anders zijn. Dat weet ik. Daarom ben ik zeker niet onrustig. Ik weet dat het er nog inzit." Wennemars wist dat ook en dat maakte de zaak wel heel bijzonder.

Val

Iets meer dan een week voor de wereldtitelstrijd in Salt Lake reed hij twee keer de internationale top (met uitzondering van Shani Davis) naar huis en nog weet hij niet of hij straks aan de start staat. Dat alles als gevolg van zijn val op de nationale titelstrijd, enkele weken geleden in Groningen.

Op de tweede dag van de wedstrijden in Calgary worden bovendien betere omstandigheden verwacht. De buitentemperatuur (rond de -40) gaat wat omhoog en dat is van invloed op de situatie in de Olympic Oval. De skate-off tussen de Nederlandse toppers betreft geen vierkamp. De beste tijd per afstand telt, daarvan wordt een fictief klassement gemaakt.

Blessure

Gerard van Velde, de nationaal kampioen, Jan Bos en Jacques de Koning zijn wel zeker van de WK. Van Velde, hersteld van een blessure aan de heup, deed het goed met de derde plaats op de 500 meter. Bos, voor het eerst dit seizoen internationaal actief, behaalde brons op de dubbele afstand. Ook dat was een opsteker.

De Koning maakte minder indruk. Nijenhuis ploeggenoot werkte een teleurstellende 500 meter af werd negentiende van de twintig deelnemers. Bij de vrouwen zat er niet meer in dan een aardige vierde plaats (1.16,26) van Marianne Timmer op de kilometer. Op de 500 werd de wereldkampioene negende, 38,33. Frouke Oonk eindigde beide keren in de achterhoede.