CALGARY - Schaatser Jan Bos is vrijdag bij zijn rentree in het internationale circuit op de wereldbekerwedstrijden van Calgary derde geworden op de 500 meter. De Nederlander, volgende week deelnemer aan het WK, leverde de prestatie in de B-groep. Bos' tijd was 35,66.

Aangezien hij internationaal dit seizoen nog niet eerder in actie kwam, was Bos veroordeeld tot een start in de tweede groep.

De eerste maanden van het seizoen was de oud-wereldkampioen vooral bezig zijn trainingsachterstand in te halen. Die had hij opgelopen wegens deelneming (als wielrenner) aan de Olympische Spelen van Athene.

Haneishi

Bos moest in Canada de Japanner Kuniomi Haneishi (35,18) en de Chinees Zhuo Lu laten voorgaan. Op de kilometer doet Bos wel mee in de A-categorie. Op deze afstand heeft hij een wildcard.

Bij de vrouwen startten twee Nederlandse WK-deelneemsters in de B-groep. Marieke Wijsman was daarin met 39,23 iets sneller dan Annette Gerritsen (39,29). Ze werden respectievelijk vijfde en zesde. Barbara de Loor eindigde als elfde. Met 39,83 reed ze wel voor het eerst ooit onder de veertig seconden.