ALKMAAR - Volgens zaakwaarnemer Ton Smit zijn de problemen rond Pius Ikedia maandag definitief uit de wereld. De Nigeriaanse voetballer van RBC Roosendaal bleek niet alleen voor volgend seizoen een contract met AZ te hebben afgesloten, maar ook zijn komst naar het Engelse Tottenham Hotspur te hebben toegezegd. "Er is vandaag contact geweest met Tottenham en ze zien van hem af", aldus Smit.

"Pius is een beetje onverstandig geweest, we zullen maandag eens met hem praten", zei Smit, bestuurslid van de stichting Fair Deal Sportsmanagement vrijdag. Ikedia, nu nog eigendom van Ajax maar verhuurd aan RBC, tekende afgelopen zomer al een driejarig contract bij de Alkmaarse club. Hij kreeg spijt toen bekend werd dat trainer Co Adriaanse aan het einde van het seizoen opstapt.

Eigen houtje

Volgens Smit nam de speler daarop op eigen houtje contact op met de Engelse club. Smit kreeg vrijdag vanuit Londen via een tussenpersoon de toezegging dat technisch directeur Arnesen afziet van Ikedia. "Maandag wordt dat schriftelijk bevestigd", aldus Smit.

"Pius was erg bedroefd toen hij hoorde dat Adriaanse, van wie hij bij Ajax veel vertrouwen had gekregen, zou weggaan. Hij keert nu terug met RBC uit Turkije. Maandag gaan we hem vertellen dat het niet zo handig is wat hij heeft gedaan. Ik ben ook benieuwd hoe hij tegen de komst van Louis van Gaal bij AZ aankijkt. In principe speelt hij volgend seizoen gewoon bij AZ."