PARIJS - Storm en regen verziekten de tiende dag van de Open Franse tenniskampioenschappen in Parijs. Op Roland Garros brak met het noodweer de hel los met een heuse dopingrel, aangezwengeld door Nicolas Escudé.

De ATP wrong zich, in de persoon van directeur-generaal Mark Miles, in bochten om de 'schone' tennissport schoon te praten.

Nicolas Escudé is een der Franse tennisvedetten. Vorig jaar was hij behalve winnaar van het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam ook triomfator in de Daviscup met Frankrijk. Dit jaar heeft de tanige Escudé een minder jaar.

Hij vloog al in de eerste ronde uit Roland Garros. In de woensdageditie van de krant 'Le Parisien' haalde hij zijn gram met indicaties over doping in het tenniscircuit. "Wie heden ten dage zegt dat het tennis schoon is, heeft het over een utopie."

hallucineren

Escudé verwees naar lange slagenwisselingen op het langzame gravel van het Franse Open. "Wanneer op gravel, na vijftig slagen, de vent tegenover je fris staat te wachten op jouw volgende opslag terwijl je zelf aan de rand van de uitputting bent, gaat men hallucineren."

Escudé zei in het artikel bovendien dat de uitgedeelde sancties in de sporadische dopinggevallen belachelijk waren. "De regels zijn er voor iedereen." Ook vond hij het gek dat in Frankrijk bloedtesten plaatshadden en elders niet. Bovendien hanteert zijn land een lijst met verboden producten die elders in de wereld zijn toegestaan.

Vragen

Mark Miles was in de ogen van Escudé verantwoordelijk voor het ontoereikende antidopingbeleid binnen de ATP. "In elk bedrijf dat een negatief resultaat boekt, vliegt de verantwoordelijke directeur eruit. In dit geval is Miles onaantastbaar. Daar stel ik mijn vragen bij. Men geeft mij als antwoord dat er dossiers bestaan die niet te openen zijn. Wat zijn dat dan, als het geen dossiers over doping zijn?"

Gevraagd naar hetzelfde onderwerp, sloot landgenoot Fabrice Santoro zich bij Escudé aan. "Ik vind het moeilijk te geloven dat de strijd tegen doping in het tennis serieus is. Ik weet niet of het de bedoeling is overtreders te vangenof de schijn op te houden. Ik stel mijzelf vaak die vraag als ik zie wat er gebeurt."