ALKMAAR - Louis van Gaal wordt per 1 juli trainer-coach van AZ. De Amsterdammer tekent in Alkmaar een contract voor drie jaar. Hij volgt Co Adriaanse op, die na dit seizoen vrijwillig vertrekt bij de koploper uit de eredivisie.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens een verklaring van het bestuur op de website van AZ voldoet Van Gaal (53) volledig aan de eisen waaraan de nieuwe hoofdcoach moest voldoen.

De Alkmaarse club wilde een trainer die veel waarde hecht aan discipline, aanvallend voetbal wil spelen en over(veel) ervaring beschikt. "Van Gaal was de eerste keus van AZ", liet het bestuur weten.

Louis van Gaal reageerde op de website opgetogen op zijn rentree in Alkmaar, waar hij ooit als speler en assistent-trainer actief was.

"Ik heb voor AZ gekozen op basis van drie criteria. AZ is een stabiele organisatie waarin ik denk goed te kunnen functioneren. De kwaliteit van de spelersgroep biedt voldoende mogelijkheden en de ambitie van de club sluit aan op mijn eigen ambities."

De aanstelling van Louis van Gaal, die op 20 oktober bij Ajax opstapte als technisch directeur, kwam in Alkmaar niet helemaal als een verrassing. Eerder deze week lekte uit dat de voormalige bondscoach van Oranje de belangrijkste kandidaat bij AZ was om de succesvolle Adriaanse op te volgen.

Toptrainer

Volgens de huidige trainer Co Adriaanse heeft AZ met het aantrekken van Louis van Gaal een 'echte' toptrainer in huis gehaald. "AZ gaat erop vooruit", stelde hij onomwonden. "Want ik ben geen echte toptrainer."

Adriaanse zei vrijdag voor de camera van Studio Sport dat een "echte toptrainer" prijzen moet hebben gewonnen. "Louis heeft heel veel gewonnen, ik heb nooit iets gewonnen."

Meningsverschil

Na zijn gedwongen vertrek bij Ajax, wegens een diepgaand meningsverschil over het technische beleid van de Amsterdamse club, gaf Van Gaal aan dat zijn voorkeur weer uitging naar een functie als trainer-coach. "Dat werk is het leukste voor mij dat er is", merkte hij op. Van Gaal zei het liefst aan de slag te gaan in Duitsland, Engeland of toch weer Nederland.

De toekomstige AZ-coach kreeg afgelopen zaterdag op zijn vakantieadres in Barcelona bezoek van een zware delegatie uit Alkmaar. Voorzitter Scheringa, technisch directeur Van Geel en algemeen directeur Gerbrands lichtten hun plannen in huize-Van Gaal uitgebreid toe. Na het langdurige onderhoud vroeg Van Gaal enkele dagen bedenktijd. Vrijdag besloot hij in te gaan op de ongetwijfeld lucratieve aanbieding van de vermogende Scheringa.

Ambitieus

"We zijn ontzettend blij dat we Louis van Gaal voor AZ hebben kunnen strikken", liet de Alkmaarse voorzitter weten in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij is een man die precies bij AZ past. Hij gaat verder in de stijl van Co Adriaanse. Hij is nog heel ambitieus. Louis zei tegen ons dat hij het een uitdaging vindt om coach van AZ te worden."

Van Gaal moet AZ elk seizoen naar Europees voetbal leiden. "Dat is onze gezamenlijke doelstelling", zei technisch directeur Van Geel in het NOS Sportjournaal. "We willen met AZ een structurele subtopper worden, met af en toe een uitschieter naar boven. We hebben er alle vertrouwen in dat we dat met Louis van Gaal kunnen realiseren."

AZ en Van Gaal hebben besloten om nog geen perspresentatie te houden. De nieuwe hoofdcoach begint op 4 juli met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De Alkmaarse club verblijft deze week op trainingskamp in het Spaanse Cadiz.