KAYES - Bij Gerard en Jan de Rooy is het deze Dakar Rally 'all in the family'. Zoon Gerard en vader Jan behaalden donderdag een dubbele zege door in de dertiende etappe de eerste (Gerard) en tweede (Jan) plaats te grijpen. Woensdag waren de twee al eerste en derde en in de vierde etappe hielp Jan in de woestijn Gerard om diens gekantelde truck weer overeind te krijgen.

De twee achtereenvolgende dagzeges zijn voor de 24-jarige Gerard en zijn twee bijrijders echter niet veel meer dan een ontoereikend goedmakertje. In zijn vierde Dakar Rally ging De Rooy voor de eindzege, zeker nadat hij vorig jaar met een derde plaats in de eindklassering had laten zien dat hij de rally aankan.

De Rus Kabirov is nu echter de gedoodverfde winnaar. Hij verloor donderdag weliswaar flink wat tijd op de Nederlander, maar sinds de vierde etappe kon De Rooy het klassement vergeten. Toen reed hij op kop, maar belandde hij met zijn DAF in een grote kuil. Zijn truck kantelde en pas na assistentie van zijn vader en een Russische collega en urenlang sleutelen kon hij verder. De Nederlander Hans Bekx (donderdag vijfde) staat in het klassement tweede, op 2 uur en 40 minuten van Kabirov.

Van Ginkel

De vrachtwagen van Wuf van Ginkel viel uit. Het voertuig van de Edervener, die de Ginaf-truck bestuurde met zijn broer Edwin als monteur en Bas Herweijer als navigator, was stukgelopen met een gebroken vooras in de etappe van woensdag naar Bamako in Mali. Stéphane Peterhansel won in zijn Mitsubishi de dertiende etappe voor auto's. Het was de vierde etappewinst van de Fransman. Zijn land- en teamgenoot Luc Alphand werd tweede op 4 minuten en 17 seconden. De derde plaats was voor de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers (Nissan), die 7 minuten en 59 seconden meer nodig had dan de winnaar.

Peterhansel

In het algemeen klassement vergrootte Peterhansel zijn voorsprong op Alphand tot 27 minuten en 33 seconden. De Duitse Jutta Kleinschmidt staat nog derde. Haar achterstand op de klassementsleider bedraagt 1 uur, 30 minuten en 55 seconden. Bij de motoren won de Australiër Andy Caldecott. De Fransman David Frétigné legde beslag op de tweede plek. Hij had 2 minuten en 6 seconden meer nodig. De Amerikaan Chris Blais werd derde. In het algemeen klassement staat de Fransman Cyril Despres nog altijd eerste. Hij wordt gevolgd door Marc Coma uit Spanje op 16 minuten en 6 seconden en de Zuid-Afrikaan Alfie Cox op 20 minuten en 39 seconden.