MELBOURNE - Sjeng Schalken heeft het niet getroffen met de loting van de Australian Open, het grandslamtoernooi dat maandag in Melbourne begint. De Limburgse tennisser moet het in de eerste ronde opnemen tegen de als elfde geplaatste Joachim Johansson. De Zweed bracht dit jaar al het toernooi van Adelaide op zijn naam.

Raemon Sluiter ontmoet de Oostenrijker Jurgen Melzer. Peter Wessels werd gekoppeld aan Yen-Hsun Lu uit Taiwan. De als eerste gerangschikte titelverdediger Roger Federer kreeg de Fransman Fabrice Santoro als tegenstander in zijn openingsduel. Bij de vrouwen werd Lindsay Davenport, aanvoerster van de plaatsingslijst, gekoppeld aan de Spaanse routinier Conchita Martinez. Titelverdedigster Justine Henin-Hardenne ontbreekt wegens een blessure.

Problemen

De Australian Open wordt voor Schalken zijn eerste grandslamtoernooi sinds Wimbledon vorig jaar. Hij had een groot deel van 2004 lichamelijke problemen en moest Roland Garros en de US Open laten schieten. In tegenstelling tot Schalken beleefde Johansson in 2004 een uitstekend jaar door in Memphis zijn eerste ATP-titel te pakken. De sterk serverende Zweed trok deze lijn dit seizoen door met de winst in Adelaide. De twee stonden nooit eerder tegenover elkaar op de baan.

Sluiter

Sluiter speelde in 2003 een keer eerder tegen Melzer. Tijdens het Challenger-toernooi in Heilbronn verloor de Rotterdammer toen. Wessels viert zijn rentree op een grandslamtoernooi met de ontmoeting tegen Yen-Hsun Lu. De Amsterdammer, die zich na blessureleed terugvocht op de wereldranglijst, stond nooit eerder tegenover de speler uit Taiwan.