IBARAKI - Duitsers staan er bekend om, Ieren deden het woensdag in Ibaraki: op het laatste moment scoren. De Duitsers leken in groep E zo af te stevenen op een plaats in de tweede ronde. De voorsprong van 1-0 leek veilig tot een minuut in blessuretijd. Robbie Keane velde het vonnis: 1-1.

En zo kan Duitsland ondanks de zege van 8-0 op Saudi-Arabië niet met een gerust hart naar de laatste poulewedstrijd tegen Kameroen toeleven. Met een overwinning had dat duel niet meer ter zake gedaan, nu is het nog steeds van belang.

De Ieren zouden bij een nederlaag zo goed als uitgeschakeld zijn geweest, gezien de eerste remise tegen Kameroen (1-1). Nu hebben ze met de confrontatie tegen het zwakke Saudi-Arabië voor de boeg nog reden voor optimisme.

Kameroen

Kameroen is in de groep een sleutelspeler. De Afrikanen moeten donderdag proberen de Arabieren te verslaan. Als dat lukt, zijn de slotduels in groep E bijzonder spannend. In dat geval zijn er dan drie kanshebbers voor twee plaatsen.

De Duitsers moeten aan het hoofdrekenen, terwijl ze dat hadden kunnen voorkomen. De ploeg van bondscoach Völler verzuimde de voorsprong uit te breiden en liet de Ieren werken aan een slotoffensief. Ook de kansen uit de counter die daardoor ontstonden, waren aan Duitsland niet besteed.

Beide coaches sloegen in de slotfase naar hartelust aan het wisselen, Völler met als doel temporiseren, McCarthy met als oogpunt extra druk te zetten.

Quinn

In dat opzicht was het inbrengen van de lange Niall Quinn een prima zet. Damien Duff en Robbie Keane kregen meer ondersteuning, de kansjes kwamen. Völler zag het vanaf de zijlijn, gebaarde driftig naar zijn spelers, maar kon niet voorkomen dat opnieuw Quinn een lange bal doorkopte en Keane het afmaakte: 1-1.

Klose

Op dat moment was de maker van de Duitse doelpunt al van het veld. Miroslav Klose maakte voor rust alweer zijn vierde treffer van dit WK, net als de eerste drie opnieuw met het hoofd. Daarmee staat hij in de rijke WK-historie op gelijke hoogte met landgenoot Gerd Müller, Sandor Kocsis, Andrej Szarmach en Tomas Skuhravy. De vijf hebben gemeen dat ze op één WK vier maal scoorden met het hoofd. Klose heeft dat aantal al na twee duels bereikt en kan het nog vergroten.