AMSTERDAM - De VS hebben in een sensationele wedstrijd Portugal verslagen. In het Suwon World Cup Stadium zegevierden de Amerikanen woensdag met 3-2. De VS nemen het 10 juni in Groep D op tegen gastland Zuid-Korea, dat dinsdag verrassend met 2-0 van Polen won.

De Amerikanen kenden een superstart in het World Cup Stadium van Suwon (Zuid-Korea). Uit een hoekschop van Brian McBride passeerde
John O'Brien

Een paar minuten later ontsnapte de ploeg van Antonio Oliviera nog aan een dubbele achterstand. Baia had nauwelijks grip op de vrije trap van NAC-speler
Earnie Stewart

Portugal had in de eerste helft geen antwoord op het opportunistische voetbal van de Verenigde Staten. Bij vlagen werden de Europeanen overvleugeld door de equipe van Bruce Arena. Aanvaller Luis Figo (Real Madrid) en collega Pedro Pauleta (Girondins Bordeaux) werden goed klemgezet en 'hobbelden' het eerste half uur zonder dreiging over het veld.

Eigen doelpunt

Vooral in verdedigend opzicht liet Portugal zich dikwijls overbluffen. De ervaren verdedigers Fernando Couto (Lazio Roma) en linksback Jorge Costa (Charlton Athletic) en keeper Baia maakten een onzekere indruk.

De VS kwamen ietwat fortuinlijk op 2-0; Costa passeerde zijn eigen doelman. Een mislukte Amerikaanse voorzet carambolleerde tegen de rug van Costa in het Portugese doel. Het leed werd nog erger voor de Portugezen. Een kwartier later kopte de geheel vrijstaande McBride de 3-0 binnen.

Vlak daarna verkleinde Beto de achterstand. De Portugees scoorde uit een hoekschop van Figo: 3-1. Tweede helft

In het tweede deel kwam Portugal ondanks een overwicht niet verder dan nog één treffer. Die kwam tot stand door het tweede eigen doelpunt van het duel, dit keer van de Amerikaanse routinier Agoos. Zuid-Korea en de Verenigde Staten leiden in groep D na een speeldag met drie punten. Portugal en Polen zijn puntloos.