BAMAKO - Giniel de Villiers heeft woensdag de twaalfde etappe van de Dakar Rally gewonnen bij de autocoureurs. De Zuid-Afrikaan legde de klassementsproef van 586 kilometer tussen Kiffa in Mauritanië en Bamako in Mali af in 7 uur, 20 minuten en 58 seconden.

De Nissan-rijder had ruim 3 minuten voorsprong op de Fransman Stéphane Peterhansel (Mitsubishi), die soeverein leider bleef in het algemeen klassement. Hij breidde zijn voorsprong op land- en ploeggenoot Luc Alphand, die als derde finishte, zelfs uit tot meer dan 23 minuten.

Het Franse duo maakt vooralsnog de meeste aanspraak op de eindzege. De Duitse Jutta Kleinschmidt (Volkswagen), de nummer drie, raakte opnieuw iets verder achterop. Het verschil met Peterhansel is inmiddels 1 uur 18.

Nederlanders

De Nederlanders Chris Leyds en Marcel van Vliet eindigden bij de beste 25. Hun achterstand op de winnaar was minder dan twee uur. Verbetering van hun positie in de algemene rangschikking zat er niet in. Leyds, aan het stuur van een Bowler, is met navigator Herman Vaanholt tiende. Van Vliet, met compaan Marc Wams, bezet de vijftiende plaats.

Uitgedund

Het toch al gedecimeerde Oranje-veld werd verder uitgedund. Debutant Tonnie van Deijne, met Frans van Zutven als bijrijder, ging niet meer van start. Zijn Mitsubishi kreeg dinsdag motorpech en moest naar het bivak in Kiffa worden gesleept. Daar bleek de schade zo groot dat repareren niet meer mogelijk was.

De Rooy

Bij de vrachtwagens was er opnieuw een Nederlands succes. Nu van Gerard de Rooy, die na 9 uur, 35 minuten en 14 seconden bij de finish in Mali arriveerde. Hij had een voorsprong van ruim 5 minuten op de Rus Firdaoes Kabirov, die zijn leidende positie in de algemene rangschikking verstevigde.

Naaste concurrent Hans Bekx, die niet verder kwam dan de vijfde plaats in het dagklassement, verloor bijna een uur. Jan de Rooy, die derde werd, gaf bijna 55 minuten toe op zoon Gerard.

Eerbetoon

De motorcoureurs kwamen niet in actie als eerbetoon aan de dinsdag overleden Italiaan Fabrizio Meoni.