ZURICH - De Nederlandse scheidsrechters ontbreken op de voorlopige kandidatenlijst voor het WK voetbal in 2006. De wereldvoetbalbond FIFA heeft de groep van 46 woensdag bekendgemaakt.

Deze arbiters gaan zich voor het eerst via een speciaal programma gezamenlijk voorbereiden op de wereldtitelstrijd. De FIFA maakt in het eerste kwartaal van 2006 de definitieve groep scheidsrechters voor het WK bekend.

Jaap Uilenberg, hoofd scheidsrechterszaken van de KNVB, is niet verbaasd door het ontbreken van Nederlanders. "Dit is geen verrassing, twee jaar geleden wisten we dit al. We moeten een inhaalslag maken met de verjonging van de lijst. In het verleden is niet voldoende vooruitgedacht. Om dezelfde reden ontbraken ook Nederlandse scheidsrechters bij het EK in Portugal. We zijn op de goede weg, maar ons beleid is gericht op het EK in 2008."

Uilenberg acht het niet helemaal uitgesloten dat een Nederlandse scheidsrechter toch bij het WK in 2006 aanwezig zal zijn. "Dit is een voorlopige lijst en in anderhalf jaar kan nog van alles gebeuren. We hebben bijvoorbeeld nog een WK jeugd waar arbiters zich dit jaar kunnen bewijzen. Maar de kans is niet groot."