Dick Advocaat wordt woensdag aangesteld als bondscoach van het Nederlands elftal. Er is een definitief akkoord bereikt tussen de 69-jarige coach en de KNVB.

Dat melden het AD en De Telegraaf zondag. De overeenkomst moet nog wel officieel van handtekeningen worden voorzien.

De aanstelling van Advocaat hing al een tijd in de lucht, nadat Henk ten Cate zich terugtrok als kandidaat. De coach van Al Jazira legde een aanbieding naast zich neer omdat hij niet het gevoel had dat de hele bond achter hem stond.

Hans van Breukelen geeft woensdag naar verwachting in Zeist tekst en uitleg bij de aanstelling van Advocaat. De huidige trainer van Fenerbahçe zal daar zelf niet bij aanwezig zijn, omdat hij zich nog volledig wil richten op zijn club.

Zo kan Oranje toch nog het WK halen
60
Zo kan Oranje toch nog het WK halen

Gullit

Ruud Gullit wordt zo goed als zeker de assistent van de nieuwe bondscoach. De twee worden naar verwachting eind mei in Portugal, waar Oranje een trainingskamp belegt, officieel gepresenteerd aan het publiek.

Advocaat moet proberen Oranje alsnog naar het WK van volgend jaar in Rusland te loodsen. Nederland staat er niet goed voor na de 2-0 nederlaag in de kwalificatie uit tegen Bulgarije. Na dat duel werd Danny Blind ontslagen als bondscoach van Oranje.

In groep A bezet Oranje de vierde plaats, achter Frankrijk, Zweden en Bulgarije. Alleen de groepswinnaar kwalificeert zich rechtstreeks voor het WK, de acht beste nummers twee spelen play-offs voor de vier resterende tickets in de Europese zone.

Het Nederlands elftal komt op 31 mei weer in actie. Dan staat de oefenwedstrijd in en tegen Marokko op het programma. Op 4 juni volgt de vriendschappelijke interland tegen Ivoorkust. Vijf dagen later wordt de WK-kwalificatiereeks in De Kuip hervat tegen Luxemburg.