DEN HAAG - Darter Raymond van Barneveld is woensdagmiddag in het stadhuis van zijn woonplaats Den Haag gehuldigd voor het behalen van zijn vierde wereldtitel darts. Enkele honderden dartfans en andere belangstellenden stonden rond het middaguur in de hal om hun 'Barney' toe te juichen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Van Barneveld won zondag de Lakeside Darts, voorheen The Embassy, in de Britse plaats Frimley Green. Het toernooi geldt als het meest aansprekende dartstoernooi ter wereld. Van Barneveld won het ook al in 1998, 1999 en 2003. Dankzij die prestatie was hij al onder meer tot ereburger van Den Haag benoemd. Het stadsbestuur wist vanwege de eerdere huldigingen geen cadeau meer te verzinnen voor Barney. Wel kreeg hij woensdag een soort plaatsnaambord met de tekst: Welcome to Frimley Green & Yellow, home of the legend.

Frimley Green

Als Van Barneveld volgend jaar voor de vijfde keer de wereldtitel wint, wil Den Haag het bord in Frimley Green neerzetten. Green & Yellow (groen en geel) zijn de stadskleuren van Den Haag. Ook wil het stadsbestuur in Den Haag een programma beginnen om jonge Hagenaars aan het darten te krijgen zodat de stad nog helden heeft als Barney met pensioen gaat.

Barney-fans

Er waren vergeleken met de vorige huldigingen minder Barney-fans naar het Haagse stadhuis gekomen. Alleen de echte fanatiekelingen kwamen naar de viering. Voor een enkeling was het de eerste keer. De 34-jarige Lennart Kranenburg moest tijdens de vorige huldigingen werken. Toevallig had hij woensdag een vrije dag zodat hij er dit jaar wel bij kon zijn. "Ik ben niet echt een fanatieke dartfan, ik volg het een beetje sinds Barney in 1998 voor de eerste keer de titel pakte. Ik ben vooral trots dat hij uit Den Haag komt. Hij heeft de stad ontzettend gepromoot", vertelde hij.

Van Barneveld zelf hoopt volgend jaar gewoon weer met de wereldbeker in het stadhuis van zijn 'stadje' terug te keren. "Mensen zeggen dat het een gewoonte wordt. Maar zo ervaar ik dat niet. Ik vind het fantastisch dat iedereen weer is gekomen. Ik ben nog niet versleten en ik wil Lakeside minimaal vijf keer winnen."