MELBOURNE - Als de voortekenen niet bedriegen, zullen de Nederlandse deelnemers weinig ophef veroorzaken op het eerste Grand Slam van 2005. Vijf dagen voor de start van de Open Australische tenniskampioenschappen zijn alle Nederlanders uit de traditionele voorbereidingstoernooien gemept.

Nadat Sjeng Schalken in Auckland al in de eerste ronde werd uitgeschakeld (verlies tegen Coria: 0-6 3-6), stuitte Raemon Sluiter woensdag in de tweede schifting ook op een sterkere opponent. De Rotterdammer verloor met 4-6 2-6 van de onbekende Italiaan Potito Starace.

Michaëlla Krajicek - die in Melbourne eerst het kwalificatietoernooi moet doorstaan - ging in de tweede ronde van het tennistoernooi van Canberra onderuit tegen de Française Marion Bartoli: 4-6 4-6.

Overigens was die nederlaag van Krajicek niet onverwacht. De halfzus van Richard Krajicek moet zich namelijk donderdag in Melbourne melden voor het kwalificatietoernooi van de Australian Open. Een zege op Bartoli had het voor Krajicek niet mogelijk gemaakt deel te nemen aan de eerste Grand Slam van 2005.

Krajicek staat in de eerste ronde tegenover de Canadese speelster Stephanie Dubois. Haar leeftijdsgenote Elise Tamaële stuit op Sandra Kleinova uit Tsjechië, de huidige nummer 144 van de wereld.

Bij de mannen zal Melle van Gemerden in de eerste schifting van het kwalificatietoernooi proberen de Zwitser Marco Chiudinelli te verschalken, terwijl de 20-jarige Matwe Middelkoop de Japanner Takao Suzuki als tegenstander heeft.