PARIJS - Het moet raar lopen wil de vrouwenfinale van Roland Garros zaterdag niet een familiefeestje van de Williams Sisters zijn. Venus en Serena stormden dinsdag zeer overtuigend de halve finales binnen. De ongeplaatste Argentijnse Clarisa Fernandez en titelhoudster Jennifer Capriati deden het met aanzienlijk meer moeite en minder overtuiging.
Roland Garros

Het was damesdag op Roland Garros. Alle vier kwartfinales stonden op het programma in Court Suzanne Lenglen.

Costa

De mannen waren ondergeschikt. In hun eerste kwartfinale duelleerden de Spanjaard Albert Costa en de Argentijn Guillero Canas drie uur en 54 minuten. Costa zegevierde in de vijfde set met 6-0. Canas was uitgeput in zijn derde vijfsetter van het Franse grandslam. Hij versloeg onder anderen Carlos Moya en Lleyton Hewitt.

Door de marathon kon de Spaanse ex-finalist Alex Corretja pas tegen de avond de maat nemen van de heftig tegenspartelende underdog Andre Pavel. De Spanjaard leidde met 7-6 7-5 4-5, toen de hoofdarbiter besloot de wedstrijd te staken vanwege de invallende duisternis.

De kwartfinales bij de vrouwen leverden geen enkele verrassing op. Clarisa Fernandez, 67e van de wereld, drong als ongeplaatste speelster door tot de laatste vier. De Argentijnse versloeg de Spaanse Paola Suarez, eveneens ongeplaatst, in drie sets: 2-6 7-6 -1.

Fernandez zorgde eerder voor een sensatie door de Belgische finaliste van 2001, Kim Clijsters, uit te schakelen. Tegen het geweld van de viervoudig grandslamwinnares Venus Williams lijkt Fernandez echter kansloos.

Bloedvorm

Beide Williams verkeren in bloedvorm. Ze verloren dit jaar in Parijs nog geen set. Venus moest knokken tegen drievoudig oud-kampioene Monica Seles, die zich ouderwets vastbeet in de partij. Seles is echter nooit meer verbeterd sinds het mesincident in Hamburg haar tennisloopbaan langdurig onderbrak: 6-4 6-3 voor

Venus Williams in een uur en veertien minuten. De winnares sloeg aces met een snelheid van 187 km/u en had in de rally's ook de langste adem. Seles, flink aangemoedigd door het Franse publiek treurde: "Het was leuk geweest als ik hier na tien jaar nog eens had gewonnen."

Serena Williams veegde Mary Pierce, de kampioene in Parijs 2000 die na een reeks blessure een wildcard nodig had om binnen te komen, van de gravelbaan: 6-1 6-1 in slechts 49 minuten. Serena gaf aan zin te hebben in een finale tegen haar zuster, die na komend weekeinde de nieuwe nummer een van de wereld wordt.

Serena kan de tweede plaats op de wereldranglijst veroveren als zij Jennifer Capriati onttroont in de halve eindstrijd. Het heeft er alle schijn van dat de familiedroom wordt gerealiseerd. Twee zussen bovenaan zal een uniek feit zijn. "We zijn allebei in topvorm", zei de jongste van de zusjes die op goudgeverfde schoenen speelde.

Capriati

Capriati overtuigde in de laatste kwartfinale geenszins tegen Jelena Dokic. De Amerikaanse verloor de tweede set met 4-6 en leunde bij de winst in de eerste (6-4) en de beslissende (6-1) zwaar op de (dubbele) fouten van de Joegoslavische.

Fernandez

Clarisa Fernandez uitte zich bescheidener dan de 'Williams'. De twintigjarige speelster, pas vijf jaar actief in toptennis, wilde niet met haar landgenote Gabriela Sabatini worden vergeleken. "Ik hoop alleen maar dat de Argentijnen thuis een beetje plezier hebben aan dit tennistoernooi. Mijn land maakt zware tijden door."