Twee renners van Bardiani-CSF zijn aan de vooravond van de Giro d'Italia betrapt op doping. Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni liepen tegen de lamp bij een out-of-competition-controle.

Dat meldt de internationale wielerunie UCI donderdag. De twee Italianen zouden groeihormonen hebben gebruikt.

Pirazzi en Ruffoni waren de belangrijkste troeven voor Bardiani-CSF in de Giro, die vrijdag op Sardinië begint. Pirazzi won in 2014 een rit in de Giro, zijn landgenoot is de sprinter van dienst.

Mogelijk mag zelfs de volledige ploeg niet deelnemen aan de Giro. De UCI meldt dat het team een schorsing wacht van 15 tot 45 dagen. Dat is de gebruikelijke sanctie voor ploegen waar binnen een periode van twaalf maanden twee renners positief worden getest.

Het is nog niet bekend of deze straf ook onmiddellijk in zal gaan. De zaak wordt nu eerst voorgelegd aan de disciplinaire commissie van de internationale wielerbond, die daar een oordeel over zal vellen.

De organisatie van de Giro meldt dat het volledig achter het werk van de anti-dopingorganisatie staat en behoudt zich het recht voor tot het nemen van "passende maatregelen om het imago van de koers te beschermen".

Geschokt

Bardiani bestaat volledig uit Italiaanse renners. De UCI controleerde Ruffoni op 25 april. Een dag later was Pirazzi aan de beurt. "We zijn geschokt door het nieuws en wachten de resultaten van de tests af", verklaarden de teammanagers Bruno en Roberto Reverberi.

De 30-jarige Pirazzi en de vier jaar jongere Ruffoni hebben nog het recht om een contra-expertise aan te vragen.