KIFFA - De 27e Dakar Rally heeft dinsdag een tweede dode moeten betreuren. De Italiaanse motorrijder Fabrizio Meoni kwam in de elfde etappe ten val en overleed even later aan een hartstilstand. "De helikopter met medische hulp kwam te laat. Het lukte niet meer hem te reanimeren", zei koersdirecteur Etienne Lavigne.

De 47-jarige Meoni won de zware woestijnrally in 2001 en 2002 en was dit jaar wederom een van de smaakmakers. De veteraan, die bij de start in Barcelona aankondigde dat zijn dertiende Dakar ook zijn laatste zou worden, stond tweede in het algemeen klassement.


Medici dragen het lichaam van motorrijder Meoni

Maandag overleed de Spanjaard Jose Manuel Perez in een ziekenhuis in Alicante aan de verwondingen die hij had opgelopen tijdens een val in de zevende etappe. Meoni, uit Toscane, is de 22e deelnemer die de dood vindt in de 27 jaar oude rally. Burgers en journalisten die door ongelukken in het evenement omkwamen meegeteld, komt het totale aantal doden in de Dakar Rally op 45.

Onder hen twee Nederlanders; motorrijder Bert Osterhuis in de editie van 1981/1982 en autocoureur Kees van Loewenzijn in 1987/1988.

Sporthelden

Meoni mag worden gerekend tot de sporthelden van Dakar. De routinier viel na ongeveer 184 kilometer in de etappe van Atar naar Kiffa in Mauritanië. De Fransman David Frétigné waarschuwde de organisatie met behulp van het noodbaken. Een rally-arts heeft nog drie kwartier hartmassage toegepast, maar het mocht niet baten.

Meoni kon niet bevroeden dat zijn woorden in Barcelona profetische betekenis zouden krijgen. Deze Dakar was zijn laatste omdat hij zich niet echt meer herkende in de wedstrijd. "De organisatie heeft te veel veranderd. De echte geest van Dakar is verdwenen. Dakar is voor mij de woestijn, navigeren en zelf het juiste spoor kiezen."

Niets nieuws

Hij had zich niet laten afschrikken door de dood van die andere oud-winnaar, Richard Sainct. De Fransman verongelukte september vorig jaar in de rally van Egypte. "Ik heb meer vrienden verloren in deze sport. Een dode is niets nieuws. Het is de hartstocht die je steeds weer drijft."