LAC D'AIGUEBELETTE - De Zwitserse wielrenster Nicole Brandli heeft dinsdagavond het tweede deel van de negende rit in de Ronde van Frankrijk voor vrouwen op haar naam geschreven. In het eerste deel ging de winst naar de Duitse Ina Yoko Teutenberg.

Na de rustdag op maandag moesten de vrouwen dinsdag twee keer de fiets op. Het eerste korte deel viel nog mee, met start en finish in Grenoble. Het peloton bleef nagenoeg bijeen. In de slotfase reden Teutenberg, Slioessareva en Cappellotto voor de groep uit. De Duitse won de sprint en het peloton arriveerde twee seconden later.

Zware opdracht

In de late middaguren was de opdracht zwaarder en vielen er grote verschillen te noteren. De top van het algemeen klassement liet het peloton al snel achter in de rit naar Lac d'Aiguebelette over 76,6 kilometer.

Bedreiging

In een beklimming van een pittige col demarreerde Brandli, die op ruim zes minuten in het algemeen klassement niet echt een bedreiging vormde voor de klassementsleidster Stahoerskaja. Brandli maakte een groot deel van haar achterstand (van zes minuten) goed, maar een podiumplaats veroverde ze niet. Het gat met Stahoerskaja is nog 2 minuten en 22 seconden.

Zeventien tellen

De Russische heeft meer last van Ljungskog, die in het tweede deel van de negende rit zeventien tellen terugpakte en in het klassement naderde tot 42 tellen. De Spaanse Sommarriba heeft dezelfde achterstand.