FRIMLEY GREEN - Winnen went. Raymond van Barneveld zakte zondagavond in de Lakeside Country Club niet door de knieën nadat hij het meest prestigieuze darttoernooi ter wereld voor de vierde keer had gewonnen. De vreugde was er niet minder om. "Dit is mijn tweede thuis geworden", keek hij terug op opnieuw een succesvol bezoek. Het record van vijfvoudig winnaar Eric Bristow lonkt.

De finale was een eenzijdige vertoning. Martin Adams opende overdonderend met een '180', maar de bebaarde Engelsman bereikte daarna nooit het niveau waarmee hij een dag eerder landgenoot Ted Hankey de weg naar de finale had versperd. Van Barneveld gooide koel en geconcentreerd naar een 5-1-voorsprong en maakte de partij, nadat Adams nog even had tegengestribbeld, in minder dan anderhalf uur met 6-2 uit. Hij verdiende er ruim 72.000 euro mee.

Van Barneveld

Van Barneveld sprak na de partij zijn verbazing uit over zijn eigen optreden in de eerste set. "Ik had heel lekker staan ingooien, maar eenmaal op het podium was ik opeens ongelooflijk nerveus. Ik stond helemaal te trillen, leek Shakin' Stevens wel."

Zeven pijlen om die set alsnog uit te gooien waren niet aan de 37-jarige Hagenaar besteed. Adams won, maar vooral door het falen van Van Barneveld. "Hij haalde zijn niveau niet, kwam misschien ook door die 180 in zijn eerste beurt. Ik was blij dat hij die gooide. Je weet dat er dan een uitbarsting komt die ten koste van zijn spel gaat. Ik ken dat, het is me ook wel eens overkomen."

Adams

Adams bleek inderdaad niet in zijn spel te kunnen komen. Van Barneveld, zaterdag in de halve finale te sterk voor de Engelsman Darryl Fitton, hield de druk hoog zonder tot onderschatting over te gaan. "Adams is de captain van Engeland, we spelen in zijn land, dat voel je als je op het podium staat." Maar de debutant in een Lakeside-finale slaagde er na die eerste set nooit meer in de Nederlander echt te verontrusten. Koeltjes en met veel precisie bereikte Van Barneveld zijn vierde Lakeside-titel. Zijn jaar is al weer geslaagd.

Topsport

"Dit is topsport", verzuchtte hij met bezweet gezicht. "Drie, vier uur per dag zit ik in de fitnessruimte, plus alle oefenuren die ik maak, maar hier weet ik waar ik het allemaal voor doe." Van Barneveld is een grootheid, hooglijk gewaardeerd in Engeland, al staat hij met zijn aanpak ver af van de gemiddelde Britse darter, die toch vooral met pullen bier wordt geassocieerd.

Frimley Green

Het toernooi in Frimley Green geldt als het meest aansprekende dartstoernooi ter wereld. Van Barneveld won er eerder in 1998, 1999 en 2003. Een legende wordt hij definitief als hij het record van Eric Bristow gaat verbeteren. De Engelsman won de Lakeside, voorheen The Embassy, vijf keer. Het lijkt een kwestie van tijd eer 'Barney' die prestatie overtreft.