PUSAN - Een diskjockey nomineerde hem al voor het presidentschap en het stadion van Pusan was dinsdag tijdens het eerste WK-duel van Zuid-Korea behangen met spandoeken waarop zijn naam prijkte. Aan de ongekende populariteit van Guus Hiddink zal voorlopig geen einde komen. Het plotseling voetbalgekke land mag na de verrassende zege op Polen (2-0) blijven dromen over deelname aan de tweede ronde.

De bondscoach van Zuid-Korea zag de hysterie op de roodgekleurde tribunes over de eerste zege ooit op een WK onbewogen aan. Een klein jaartje Zuid-Korea gaf de Achterhoeker een prima inzicht in de manier waarop voetbal in het land van zijn nieuwe werkgever wordt beleefd.

Geroutineerd en nuchter als hij is, probeerde de oud-bondscoach van Nederland de afgelopen dagen de euforie rond het Zuid-Koreaanse voetbalelftal te temperen. Natuurlijk kon hij geen president worden en met Kim Dong Nim (baas der bazen) wilde hij ook niet worden aangesproken. Ook niet als hij onverhoopt wel succes zou oogsten.

De pogingen van Hiddink misten doel. Bij de nummer veertig op de FIFA-lijst had het verlangen het allang van het verstand gewonnen. Het land met slechts achttienduizend geregistreerde voetballers is al weken in de ban van de missie van een Nederlands begeleidingsteam. Hiddink, assistent-trainer Verbeek, manager Roelfs en inspanningsfysioloog Verheijen zullen en moeten de nationale elf naar de tweede ronde leiden.

Verlaten

Tijdens de wedstrijd tegen Polen waren de straten in Zuid-Korea verlaten. Wie geen kaartje had bemachtigd voor het eerste groepsduel zat thuis voor de televisie. Twee keer werd de serene stilte in de altijd zo drukke steden verbroken. Na doelpunten van Hwang en Yoo klonk luid gejubel.

Het uiteindelijke verschil van twee treffers was nog een matige afspiegeling van de krachtverschillen tussen Zuid-Korea en Polen. Voor eigen publiek was het thuisland de gehele wedstrijd veruit de betere ploeg. Polen, oppermachtig in het kwalificatietoernooi, had geen antwoord op het snelle spel van Zuid-Korea en bracht doelman Lee nauwelijks in de problemen.

Rzasa

Feyenoorder Rzasa zag hoe zijn oud-ploeggenoot Dudek uiteindelijk slechts twee keer werd gepasseerd. De huidige doelman van Liverpool was in de 26e minuut kansloos na een inzet van Hwang. De tweede treffer van Yoo in de 53e minuut had hij wel kunnen voorkomen.

De fans in Zuid-Korea kijken al weer uit naar de volgende tegenstander, de Verenigde Staten op maandag. Na veertien WK-duels zonder zege, was het bij de vijftiende wel raak. En mag er gedroomd worden van een WK-vervolg.