MANCHESTER - De Nederlandse wielerploeg is bij de wereldbekerwedstrijden op de baan in Manchester vierde geworden op de olympische achtervolging.

In de strijd om het brons verloren Levi Heimans, Wim Stroetinga, Niki Terpstra en Sipke Zijlstra zaterdag met ruim verschil van Duitsland. Het Oranje-viertal reed de 4 kilometer in 4.14,272, de Duitsers waren bijna vijf seconden sneller. In de finale won Groot-Brittannië met overmacht van Spanje.

Op de sprint slaagde Teun Mulder er niet in de halve eindstrijd te bereiken. Hij was de beste van de rest, vijfde. Terpstra had na de achtervolging onvoldoende fut over voor de puntenkoers. Hij liep een ronde achterstand op.

Zesde

Een dag later was hij voldoende hersteld om samen met Wim Stroetinga als zesde te eindigen op de koppelkoers. Het jonge Nederlandse duo eindigde op één ronde van het Franse koppel Flickinger/Neuville. De Belgen De Ketele en Van Mechelen werden tweede, voor de Duitsers Lampater en Muller. Het duo Slippens/Stam dat normaal gesproken Nederland vertegenwoordigt, ontbrak in Londen. Zij rijden de zesdaagse van Rotterdam.

De Nederlandse vrouwen reden een onopvallend toernooi in Manchester. Willy Kanis werd zaterdag zesde op de 500 meter tijdrit. Ze finishte na 35,844 seconden. De Russin Tamilla Abassova was ruim een seconde sneller. Een dag later sneuvelde Yvonne Hijgenaar door een val in de tweede ronde. In de strijd om de plaatsen zeven tot en met twaalf moest ze genoegen nemen met de elfde plaats.