HEERENVEEN - In diepe dalen zat Jochem Uytdehaage, sinds hij in zijn superseizoen 2002 waarachtig alles won wat er te winnen viel. Sinds zondag lijken de bergtoppen eindelijk weer in zicht. Ongeveer een jaar voordat in Turijn de Olympische Spelen beginnen, werd de schaatser uit Utrecht Europees kampioen allround.

"Ik ben er nog niet", zei Uytdehaage onmiddellijk na zijn succes. Hij wees op het verschil bij de 10 km ten opzichte van de 'coming-man' Sven Kramer, die hem bijna nog van goud afhield. Maar toch, kampioen. "Dat terwijl ik een paar maanden geleden nog in het ziekenhuis lag." En even werden de emoties hem te veel.

Breekpunt

Misschien was juist die periode wel het breekpunt geweest, zei hij later. "Ik heb daar een streep onder alles gezet. Van dat moment ben ik rustig gaan bouwen aan een nieuw verhaal. Een verhaal waarin ik weer de beste ben. Het was een goed uitgangspunt er weer iets moois van te gaan maken."

Crash

Vlak voor het begin van het seizoen crashte Uytdehaage op de snelweg met zijn auto, die bijna volledig uitbrandde. Als een wonder bleef de schaatser, op enkele lichte brandwonden na, relatief ongedeerd. Wel verbleef hij enkele dagen in het ziekenhuis. Het gooide zijn voorbereiding, toch al geplaagd door problemen met de knie, verder in de war. "Ik dacht: Heb ik me de hele zomer voor niets de tandjes getraind."

NK afstanden

Bij de NK afstanden slaagde Uytdehaage er nog niet in zich te plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden. Later bij de nationale titelstrijd allround begon het er meer op te lijken, vierde achter de verrassende Kramer, Verheijen en Tuitert. "Maar de progressie zat er toen al in", zei Uytdehaage. "Sindsdien is het ook met de week beter gegaan. Nooit heb ik ook zo goed gereden in Thialf, als dit weekeinde." Het Nederlands record in punten getuigde daarvan.

Salt Lake City

Uytdehaage, dat was de man van 2002. Bij de Olympische Spelen van Salt Lake City won hij goud op de vijf en tien kilometer en nog eens zilver op de 1500. Daarnaast werd hij Europees- en wereldkampioen allround. Hij leek, voor de eerst komende jaren, niet meer te verslaan. Maar ja, dat zei men bij het EK van Thialf in 2004 ook van de winnende Tuitert.

"Sindsdien ben ik nog een keer wereldkampioen op de 5000 meter geworden", zei Uytdehaage over de periode sinds 2002. "Die titel wordt, terecht, lager ingeschat dan een allroundkampioenschap. Het was verder gewoon allemaal minder. Pas nu heb ik het gevoel dat ik er weer echt bij hoor. Ik doe weer mee."

Een jaar eerder bestond bij het EK de topvier ook uit Nederlanders, met Tuitert, Verheijen, Uytdehaage en Romme. In dat opzicht veranderde er weinig. Alleen kwam Kramer voor Romme, die zich inmiddels vooral op de lange afstanden heeft toegelegd, en is de volgorde anders. Uitgerekend Tuitert strandde als nummer vier voor het WK, althans voorlopig. Een skate-off kan voor hem nog uitkomst bieden.

Kramer

Kramer bewees dat zijn nationale titel enkele weken eerder in Heerenveen geen uitschieter was. Opnieuw trad de Fries uit Oudeschoot onbevangen in het strijdperk, wat ondermeer resulteerde in een geweldige tien kilometer. Met 13.09,65 moest hij slechts de Noorse specialist Grodum laten voorgaan (13.06,81), maar het verschil met Uytdehaage (13.24,19) was evident. Het kostte de TVM'er nog bijna de titel.